Άλλοι δύο δήμαρχοι κουρδικών πόλεων συνελήφθησαν για “τρομοκρατία” στην Τουρκία




Δύο δήμαρχοι πόλεων στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, συνελήφθησαν σήμερα στο πλαίσιο μιας έρευνας για “τρομοκρατία”, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Αχμέτ Τουρκ, συνδήμαρχος της Μάρντιν, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, και ο Εμίν Ιρμάκ, συνδήμαρχος του Αρτούκλου, ενός δήμου της επαρχίας Μάρντιν, προφυλακίστηκαν, μετέδωσε το Ανατολή.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συλληφθεί οι συνδήμαρχοι του Βαν, της Σίιρτ και του Τούντζελι, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές έχουν αυξήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις καθαιρέσεις και τις συλλήψεις τοπικών αιρετών αξιωματούχων τους οποίους κατηγορούν ότι συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Όλοι οι δήμαρχοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και συνελήφθησαν είχαν εκλεγεί με το φιλοκουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), έναν πολιτικό σχηματισμό που συνδέεται με το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), οι ηγέτες του οποίου φυλακίστηκαν στις αρχές του μήνα.

Οι δήμοι του BDP διευθύνονται από συνδημάρχους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, σε μια συμβολική χειρονομία για την ισότητα ανδρών και γυναικών.

Οι συνδήμαρχοι του Ντιγιάρμπακιρ, της “κουρδικής πρωτεύουσας” της χώρας, φυλακίστηκαν τον περασμένο μήνα κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το PKK και αντικαταστάθηκαν από διοικητές.

Σύμφωνα με στοιχεία του HDP, που είχαν δημοσιευθεί πριν από τις τελευταίες συλλήψεις, 53 δήμαρχοι παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 39 συνελήφθησαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αρχές υποστηρίζουν πως η αντικατάσταση των αιρετών δημάρχων από διοικητικούς αξιωματούχους ήταν απαραίτητη στο πλαίσιο του αγώνα κατά του PKKση.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο διοικητικός αξιωματούχος που είχε διοριστεί επικεφαλής του δήμου Ντερίκ, στην επαρχία Μάρντιν, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση την οποία οι αρχές απέδωσαν στο PKK.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία σημειώνονται καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στο PKK και στις δυνάμεις ασφαλείας μετά την κατάρρευση, το καλοκαίρι του 2015, μιας εύθραυστης εκεχειρίας τερματίζοντας μια ειρηνευτική διαδικασία που είχε στόχο να τεθεί τέλος σε μια σύγκρουση στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1984.

21/11/2016 15:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: