Αυστρία: Μικρό προβάδισμα Βαν ντερ Μπέλεν έναντι του ακροδεξιού Χόφερ σε δημοσκόπηση




Μια αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση για τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών εκλογών που διεξάγονται στις 4 Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν απόψε, εμφανίζει μικρό προβάδισμα του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους υποψήφιου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, έναντι του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του αυστριακού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ATV και της εφημερίδας Heute (Χόιτε), ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν επί ένδεκα χρόνια αρχηγός των Πράσινων και ήταν ο νικητής του ακυρωμένου δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαίου, προηγείται–για πρώτη φορά από τότε σε δημοσκόπηση – με ποσοστό 51%, έναντι 49% του αντιπάλου του, του Νόρμπερτ Χόφερ.

Οπως διαπιστώνεται στην δημοσκόπηση, τα ποσοστά των δύο υποψήφιων είναι μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων 55% για τον Βαν ντερ Μπέλεν και 45% για τον Χόφερ, ενώ στους άνδρες ψηφοφόρους προηγείται ο Χόφερ με ποσοστό 52%, έναντι 48% του Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο υποψήφιος των Πράσινων φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 84% μεταξύ των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος –το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με το συντηρητικό Λαικό Κόμμα– και 70%μεταξύ των ψηφοφόρων του Λαικού Κόμματος.

Επίσης τον Βαν ντερ Μπέλεν θα ψήφιζαν οι τρεις από τους τέσσερις ψηφοφόρους του κόμματος ΝΕΟΣ, ωστόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του Λαικού Κόμματος και του ΝΕΟΣ υπάρχει και το μεγαλύτερο ποσοστό σε αναποφάσιστους.

Οι ψηφοφόροι του Νόρμπερτ Χόφερ δηλώνουν στη δημοσκόπηση ταυτόχρονα και οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, και ένα ποσοστό 60% των ψηφοφόρων του Κόμματος των Ελευθέρων – το οποίο εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30% — εκτιμούν θετικά την νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, οι προτιθέμενοι να ψηφίσουν τον υποστηριζόμενο από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, θεωρούν, σε ποσοστό 88%, αρνητική την έκβαση των αμερικανικών εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω των δημοσκοπήσεων αυστριακών ινστιτούτων επικρατεί τελευταία, κλίμα αμηχανίας ως προς την πιθανή έκβαση του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών εκλογών, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, για τρίτη φορά εφέτος μέσα σε οκτώ μήνες, για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας τους.

Οπως παραδέχονταν πρόσφατα εκπρόσωποι γνωστών ινστιτούτων δημοσκοπικών ερευνών, οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να κάνουν κάποια πρόγνωση με αρκετή βεβαιότητα ως προς τον νικητή αυτού του επαναληπτικού γύρου, για την έκβαση του οποίου, καθοριστικός θα είναι, όπως επισημαίνουν, ο βαθμός συσπείρωσης των ψηφοφόρων τις τελευταίες ημέρες πριν την 4η Δεκεμβρίου.

Ο επαναληπτικός γύροςτων εκλογών κατέστη αναγκαίος έπειτα από απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου την 1η Ιουλίου, η οποία είχε ακυρώσει εξ ολοκλήρου τον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, αποδεχόμενο προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος, από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων, ο υπαρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του αντιπάλου του και νικητή των εκλογών, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η απόφαση για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Μαίου αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές ως “νομικίστικη”, και επικρίνεται πως ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μελλοντικές προσφυγές κατά εκλογικών αποτελεσμάτων, που δεν θα είναι αρεστά σε κάποιους.

Ενόψει του επαναληπτικού γύρου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια, την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει νίκη του υποψήφιου του κόμματος.

17/11/2016 20:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: