Jens Stoltenberg, Secretary-General, North Atlantic Treaty Organization (NATO). EPA, JASON SZENES

Tο μέλλον της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξετάζουν αύριο οι υπουργοί της συμμαχίας

Το μέλλον της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών αναμένεται να εξετάσουν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος. Όπως ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, οι υπουργοί θα λάβουν επίσης αποφάσεις σε σχέση με το αίτημα της ΕΕ για μια νέα επιχείρηση του NATO στη Μεσόγειο, τη λεγόμενη «Sea guardian», η οποία έχει στόχο την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «SOPHIA» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μεσόγειο.

«Θα στηριχθούμε στην εμπειρία από την αποστολή δυνάμεων στο Αιγαίο την περασμένη χρονιά, που στέφθηκε με επιτυχία» υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λούτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επίσης στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ανησυχία του σε ό,τι αφορά την «προσήλωση» της Ρωσίας σε μια «πολιτική λύση» στη Συρία, σε συνέχεια της εμπλοκής της στην περιοχή, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων στο Χαλέπι και να εφαρμόσει την εκεχειρία. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη ρωσική νηοπομπή στη Μάγχη πριν από λίγες ημέρες, ανέφερε πως είναι «δικαίωμα» της Ρωσίας να επιχειρεί σε διεθνή ύδατα, ωστόσο δήλωσε πως αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτά τα πλοία πιθανότατα κατευθύνονται στη Συρία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση αμάχων. «Παρακολουθούμε στενά» τις κινήσεις του ρωσικού στόλου υπογράμμισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στη Ρωσία, οι οποίες έχουν «τριπλασιαστεί από το 2000», σημειώνοντας πως η απάντηση της ατλαντικής συμμαχίας είναι «αμυντική» και «υπεύθυνη». «Δεν θέλουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Εργαζόμαστε για μια σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία», τόνισε.

Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, ο γγ της συμμαχίας ενημέρωσε πως από τις αρχές του 2017 το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης των αεροσκαφών επιτήρησης AWACS του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, στις 20 Οκτωβρίου. Όπως πρόσθεσε, αυτές ο αριθμός των πτήσεων πρόκειται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

25/10/2016 16:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χρ. Βασιλάκη
Βρυξέλλες

1 Comment on "Tο μέλλον της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξετάζουν αύριο οι υπουργοί της συμμαχίας"

 1. Crescenzio Sangiglio | October 25, 2016 at 5:58 PM | Reply

  Ώστε το ΝΑΤΟ γυροφέρνει στο Αιγαίο, μετά από ευγενική παραχώρηση της Ελλάδας, για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών;;!!

  Και για να έχουμε καλό ρώτημα, ως τώρα πόσα δίκτυα διακινητών κατέστρεψε;; Και πόσους διακινητές έχει συλλάβει και παραδώσει στην Ελλάδα, μιας και οι ενέργειές τους την Ελλάδα ζημιώνουν, ή έχει παραδώσει στη Τουρκία για να τους “λανσάρει” αυτή πάλι εν ευθέτω χρόνω;;

  Δηλαδή, όλη η ιστορία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι για τους διακινητές; Μα οι διακινητές δεν “κινούνται” στο Αιγαίο, αλλά στον θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ των ελληνικών νησιών και τα τουρκικά παράλια! Τί σχέση έχει το Αιγαίο εκεί;!

  Πόσο βλάκες θα πρέπει να μας θεωρούν αυτοί οι νατο-ικοί και εμείς τους επιτρέπουμε να μας θεωρούν πανίβλακες!
  Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.


*