Το εδαφικό και μόνο θα συζητηθεί στην Ελβετία αναφέρει τουρκοκυπριακή εφημερίδα




Το μόνο ζήτημα που θα συζητήσουν οι ηγέτες, πιθανόν στη Γενεύη, μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου, είναι το εδαφικό, γράφει η τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς” πρωτοσέλιδα, αναφέροντας ότι το κεφάλαιο αυτό θεωρείται ένα από τα ακανθώδη ζητήματα

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, που επικαλείται ο αρθρογράφος Χουσείν Εκμεκτζί, είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα του εδαφικού δουλεύοντας πάνω σε χάρτες. Από τη στιγμή που οι ηγέτες θα επιστρέψουν από τη Γενεύη, αναφέρει, θα έχουν εντατικές συναντήσεις και αυτή τη φορά θα φύγουν και πάλι εκτός για μια πολυμερή διάσκεψη που θα καθορισθεί προς το τέλος Νοεμβρίου όπου θα συμμετάσχουν και η Τουρκία και η Ελλάδα και θα συζητηθεί το τελευταίο θέμα, που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Ο Εκμεκτζί γράφει ότι και στο “βορρά” και στο “νότο” το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μόνοι τους το εδαφικό προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις. Η κοινή γνώμη στο “νότο”, αναφέρει, αναμένει πως στο εδαφικό θα υπάρξει πρόοδος και από το σχέδιο Ανάν, ενώ στην τ/κ πλευρά υπάρχει προσδοκία για αλλαγές υπέρ τους. Αναμένεται, προσθέτει, ότι πριν την Ελβετία, η τ/κ πλευρά ειδικά θα επιδιώξει την υποστήριξη της Τουρκίας για το εδαφικό, υπενθυμίζοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί την προηγούμενη εβδομάδα είχε στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδους για την ενέργεια, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζήτησαν και το εδαφικό.

Παραπέμπει και στη δήλωση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές στα κατεχόμενα προχθές ότι στηρίζουν με ενθουσιασμό τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ στηρίζει την διαδικασία.

Στο παρασκήνιο, γράφει, αν και η Τουρκία και Ελλάδα δεν θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Ελβετία, συνεχίζεται μια έντονη διπλωματική κινητικότητα ώστε να παρέχουν μια ισχυρή υποστήριξη στα θέματα εδαφικού και εγγυήσεων.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: