Το “χαστούκι” από ΣτΕ πάει πίσω και τον ανασχηματισμό…Τσίπρα και απροόπτου θέλοντος




Το ΣτΕ φαίνεται πως «τελείωσε» μαζί με τον νόμο Παππά και τον ανασχηματισμό καθώς η κυβέρνηση, μετά και την επιθετική της ρητορεία καυτά της Δικαιοσύνης οδηγείται σε αναδίπλωση.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση είναι θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και προσθέτουν πως από αυτό προκύπτει ότι ο σχεδιασμός για ανασχηματισμό δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, δηλαδή τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Και λέγοντας θεσμικά ζητήματα εννοούν την προσπάθεια να συνέλθει η κυβέρνηση από τον αιφνιδιασμό της απόφασης του ΣτΕ και να απορροφήσει το πλήγμα πριν καταφέρει να ξανακινηθεί.

Αυτό που «καίει» τώρα το Μαξίμου είναι να απαντήσει άμεσα μετά την ψυχρολουσία ώστε να ανακτήσει των πληγέν κύρος της, σε μια προσπάθεια ανατροπής, ουσιαστικά, της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διά της πλαγίας οδού παρά τα όσα λέγονται περί σεβασμού τα οποία εάν ίσχυαν η κυβέρνηση δεν θα εξαπέλυε τέτοιας κλίμακας και είδους επίθεση κατά των μελών του ΣτΕ.

Από την άλλη όμως, δεδομένου και του υπάρχοντος πλέον δεδικασμένου, η κυβέρνηση θα πρέπει, αν δεν θέλει νέες δικαστικές περιπέτειες, να κινηθεί, για μια φορά, συντονισμένα και οργανωμένα και όχι με τη λογική της εφόρμησης, όπως έκανε ο Νίκος Παππάς με το νομοθέτημα που προώθησε.

Η κυβέρνηση εξάλλου, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής, θα προσπαθήσει τώρα, ασθμαίνοντας, να συγκροτήσει το ΕΣΡ. Μάλλον όμως δεν θα βρει ανταπόκριση από την αντιπολίτευση που έχει λόγους να αισθάνεται δικαιωμένη.

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός θα πάει πίσω για αρκετές ημέρες και ίσως γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ίσως όμως πάει και για μετά την επίσκεψη Ομπάμα. Σίγουρα όμως δεν προβλέπεται για τώρα καθώς θα θεωρείτο παραδοχή ήττας από την κυβέρνηση μετά το στραπάτσο του ΣτΕ, εκτός και αν υπάρξει κάποιος νέος αιφνιδιασμός Τσίπρα από αυτούς που ο πρωθυπουργός συνηθίζει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: