Την επ’ αόριστο ρωσική παρουσία στο Χμέιμιμ της Συρίας επικύρωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε συμφωνία με την Συρία «για την επ’ αόριστο ανάπτυξη» ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Χμέιμιμ στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η συμφωνία αυτή που υπεγράφη στις 26 Αυγούστου 2015, προβλέπει τη μόνιμη ανάπτυξη ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων σε αυτή τη στρατιωτική βάση, την οποία χρησιμοποιεί η Μόσχα για τις επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον των Σύρων ανταρτών σε υποστήριξη του συριακού στρατού.

Περίπου 4.300 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία, οι περισσότεροι στην αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λατάκκεια.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Ταρτούς, στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο επιθυμεί να μετατρέψει σύντομα σε «μόνιμη ρωσική ναυτική βάση», όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ.

Η Ρωσία, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε χθες Πέμπτη έτοιμη να φροντίσει για την ασφάλεια των ανταρτών που θα αποφασίσουν να αποσυρθούν από το Χαλέπι, μια πόλη την οποία ο συριακός και ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζουν ανηλεώς προκειμένου να εκδιώξει τους αντάρτες.

Βασικό μέτωπο της συριακής σύγκρουσης, στο Χαλέπι σημειώνονται οι χειρότερες συγκρούσεις από την έναρξη πριν τρεις εβδομάδες μιας επιχείρησης του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την ανακατάληψη των συνοικιών της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Την ίδια ώρα η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να εγγυηθεί στους αντάρτες την έξοδο από την πόλη.

«Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή αποχώρηση των ανταρτών με τα όπλα τους, ελεύθερο πέρασμα στους πολίτες από το ανατολικό Χαλέπι, καθώς και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αυτή η νέα ρωσική πρόταση για «ασφαλή» έξοδο από το Χαλέπι, η πρώτη που διατυπώνεται από τον Ιούλιο, γίνεται λίγες ώρες πριν μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο στη Λωζάνη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και εκπροσώπων χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, η πρόταση αυτή είναι ένας ελιγμός για να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού θα φαίνεται ότι παρουσιάζει διπλωματικές εναλλακτικές λύσεις.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη ρωσική στρατηγική: στόχος παραμένει η εξόντωση των ανταρτών στο Χαλέπι», εκτίμησε ο Τομά Πιερέ ειδικός σε θέματα Συρίας.

Στις συνοικίες του Χαλεπιού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ζουν 250.000 άνθρωποι, περισσότεροι από 370, στην πλειονότητά τους άμαχοι εκ των οποίων 68 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

14/10/2016 11:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters- Sputnik
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: