Θλιβερές πρωτιές για την Ελλάδα στην ανεργία των νέων σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ




Στην Ελλάδα, ο αριθμός των εργαζόμενων νέων κάτω των 30 ετών μειώθηκε στο μισό από το 2007 έως το 2014, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Society at a Glance 2016).

Σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν μία στις δέκα δουλειές, όπου απασχολούνταν νέοι μικρότεροι των 30 χρόνων στην Ελλάδα, όπως και σε Ιρλανδία και Ισπανία, καταστράφηκε μεταξύ 2007 – 2014.

Οι πρώτοι που έχασαν τις δουλειές τους σε αυτό το επίπεδο είναι νέοι που είχαν αφήσει το σχολείο στη δευτεροβάθμιο επίπεδο. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι νέοι που εγκαταλείπουν το σχολείο σε ηλικία 16 ετών, με χαμηλές δεξιότητες, αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα στην εύρεση εργασίας και «οι πιθανότητές τους ίσως να μη βελτιωθούν ακόμη και μετά την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο αριθμός των νέων που ούτε σπουδάζουν, ούτε έχουν εργασία, ούτε βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ή κατάρτισης, συνολικά στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια δηλαδή περίπου 15% του συνολικού πληθυσμού μεταξύ 15 – 29 ετών. «Τα δύο τρίτα αυτών δεν ψάχνουν καν για δουλειά. Ενώ το 40% όλων των νέων μένουν χωρίς δραστηριότητα στη διάρκεια μίας 4ετίας, για τους μισούς από αυτούς η περίοδος χωρίς δραστηριότητα θα διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και πιθανόν να οδηγήσει σε αποθάρρυνση και αποκλεισμό», αναφέρει η έκθεση.

Με βάση τον ΟΟΣΑ, στη βάση στοιχείων του 2015, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά να καταμετρά το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 15 – 24 χρόνων, το οποίο αγγίζει το 49,8%. Πρόκειται για νέους που δηλώνουν άνεργοι, που είναι σε θέση να εργαστούν και οι οποίοι έχουν κάνει συστηματικές προσπάθειες να βρουν μια θέση εργασίας. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη, μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, στην ανεργία των γυναικών, η οποία αγγίζει το 55% ενώ στους άνδρες το ποσοστό μειώνεται στο 45,2% και προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες η Ισπανία.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως και στην ανεργία των νέων πτυχιούχων με το ποσοστό να προσεγγίζει το 20%. Στη σχετική λίστα, αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία με το ποσοστό της ανεργίας των νέων πτυχιούχων να βρίσκεται στο 14,9% και την τριάδα συμπληρώνει η Τουρκία με ανεργία στο 7,7%.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: