Ταυτοποίηση 600 φυσικών προσώπων των Panama Papers, έκανε το Τμήμα Φορολογίας Κύπρου




Σε ταυτοποίηση 600 φυσικών προσώπων από τα 1.050 τα οποία επαναλαμβάνονται σε διάφορες εταιρείες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα γνωστά “Panama Papers”, έχει προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συνέχισε την εξέταση του θέματος.

Από την άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει εντοπίσει 63 εποπτευόμενες της εταιρείες (ΚΕΠΕΥ και Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών) οι οποίες είχαν συνολικά 983 πελάτες ή συνεργάτες που συμπεριλαμβάνονταν στα Panama Papers.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, από τους 983, οι 61 είναι Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, εκ των οποίων μόνο τρεις Κύπριοι. Επιπλέον, από τους 61, οι 20 διεφάνη ότι μπορεί να έχουν ιστορικό, είτε ποινικό είτε πειθαρχικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι με βάση την ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα στοιχεία των Panama Papers, υπάρχουν 3.700 πελάτες φυσικών προσώπων, 6.400 ξένα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα σε άλλους προορισμούς και έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο και με τα 3.700 φυσικά πρόσωπα και 79 κατεξοχήν κυπριακές εταιρείες.

Ανέφερε ότι με την ανάλυση των στοιχείων των φυσικών προσώπων, το Τμήμα κατέληξε σε 1.050 μοναδιαία φυσικά πρόσωπα, δηλαδή αυτά που επαναλαμβάνονται και σημείωσε ότι από τους 600 που έχουν ταυτοποιηθεί και οι οποίοι αφορούν αξιωματούχους (Διευθυντές, Γραμματείς) των 6.400 ξένων εταιρειών και παράλληλα κάνουμε έλεγχο κατά πόσον έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι “εκ μέρους των εποπτικών αρχών έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις αλλά όχι αυτές που εμείς αναμέναμε μέχρι σήμερα” και έστειλε το μήνυμα ότι η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς “ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει μόνο έρευνες χωρίς αποτελέσματα”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: