Στην Ελβετία δεν θα συζητηθεί μόνο το εδαφικό υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ακιντζί




Λανθασμένους χαρακτήρισε ο Μπαρίς Μπουρτζιού τους ισχυρισμούς ότι στην Ελβετία θα συζητηθούν μόνο τα θέματα Εδαφικού και Περιουσιακού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη σε γραπτή του δήλωση παρέπεμψε στη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΕ, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, όπου αναφέρεται ότι “στην Ελβετία θα διαπραγματευτούν εντατικά όλα τα κεφάλαια που συνδέονται μεταξύ τους”.

“Αυτή είναι η συμφωνία στην οποία οι πλευρές κατέληξαν χθες βράδυ υπό την αιγίδα των ΗΕ. Στην ανακοίνωση των ΗΕ υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό θέμα, η εργασία στην Ελβετία για πέντε ημέρες γίνεται με στόχο να μπορεί να καταστήσει εφικτή μια λύση πριν το τέλος του 2016”.

Ακόμα και αν η συνάντηση στην Ελβετία δεν είναι το τέλος, είναι ένα σημαντικό στάδιο που στοχεύει στο να ανοίξει το δρόμο για μια πενταμερή συνάντηση, το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, πρόσθεσε ο κ. Μπουρτζιού.

Όπως είπε, οι δηλώσεις του Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη ότι στην Ελβετία θα συζητηθούν μόνο το εδαφικό και το περιουσιακό “είναι δυστυχώς μια δήλωση παραπλανητική, ατυχής και για την τ/κ και για την ε/κ κοινότητα”.

Ο Ε/κ – όπως είπε – εκπρόσωπος δεν έκανε μόνο λάθος στις δηλώσεις όσον αφορά το περιεχόμενο και τον τρόπο που συμφώνησαν οι ηγέτες να συζητήσουν στην Ελβετία, αλλά τις μέρες που πλησιάζουμε στο τελευταίο στάδιο της τελευταίας ευκαιρίας, επιμένει ο κ. Χριστοδουλίδης σε ε/κ κόκκινες γραμμές όπως “δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι εγγυήσεις της Τουρκίας” και “είναι προϋπόθεση να επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση η Μόρφου”. Και αυτή η στάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, πρόσθεσε ο κ. Μπουρτζιού.

Θα ήθελα, είπε, να κάνει μια φιλική παρατήρηση προς τον κ. Χριστοδουλίδη ότι στην επιμονή ότι “δεν γίνεται χωρίς την Μόρφου” πριν καν φτάσουμε στο στάδιο του χάρτη, η απάντηση είναι “η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί”, κάνοντας λόγο για σλόγκαν και συμπεριφορές από το παρελθόν που δεν επέτρεψαν την επίτευξη λύσης.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πλευρές είναι να αποφεύγουν συμπεριφορές που απομάκρυναν την μια από την άλλη και να εργαστούν για να δημιουργήσουν μια κοινή προσέγγιση, πρόσθεσε ο κ. Μπουρτζιού λέγοντας ότι ως τ/κ πλευρά εδώ και 17 μήνες αυτό κάνουν.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: