Σπόροι σταφυλιών ποικιλίας μοσχάτου ηλικίας 5.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Σμύρνη




Οι σπόροι σταφυλιών που χρονολογούνται εδώ και 5.000 χρόνια είναι η πιό πρόσφατη ανακάλυψη αρχαιολογικών ερευνών που διεξήχθηκαν σε ένα ανάχωμα, ηλικίας 8.500 ετών, στη δυτική επαρχία της Σμύρνης.

Οι έρευνες διεξήχθηκαν στην περιοχή Γιασίτεπε, στο προάστιο Βουρνόβα, τη βυζαντινή Πρινόβαρις, τον αρχαιότερο οικισμό που βρίσκεται στην Σμύρνη.

Εικάζεται οτι πρόκειται για σπόρους του περίφημου σταφυλιού μοσχάτου του Βουρνόβα. Ο επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, Καθηγητής Ζαφέρ Ντερίν, είπε οτι οι σπόροι οι οποίοι βρέθηκαν σε καμμένη μορφή στους πυθμένες κεραμικών, ενδέχεται να είναι τα απομεινάρια της πλέον παλιάς ποικιλίας σταφυλιών που καλλιεργούντο στην περιοχή της Σμύρνης και οτι χάρις σε αυτήν την ανακάλυψη, είναι πιθανόν να έρθουν στο φως σημαντικές λεπτομέρειες για την ζωή στην περιοχή αυτή κατά την αρχαιότητα.

Η περιοχή γύρω από την Σμύρνη θεωρείται μίας από της πρώτες περιοχές της ιστορίας που καλλιεργήθηκαν σταφύλια. Στη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, ήρθαν στο φώς πάνω από 300 αρχαία αντικείμενα που ανήκουν στην νεολιθική εποχή και στην πρώιμη περίοδο του Χαλκού. Τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται στο δημοτικό εκθεσιακό κέντρο του Βουρνόβα.

10/10/2016 14:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: