Σπεύδει στην Ελβετία ο Μπαν κι Μουν: Διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών για την Κύπρο




Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μετά την προχθεσινή συμφωνία Αναστασιάδη- Ακιντζί και Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο ελβετικό θέρετρο Mont Pelerin.

Η πρώτη διαφοροποίηση αφορά το γεγονός ότι διευρύνθηκε η ατζέντα των συζητήσεων. Με βάση τα συμφωνηθέντα, είναι προφανές πως στη διάρκεια της παρουσίας των πρωταγωνιστών στην Ελβετία ( 7-11 Νοεμβρίου), θα συζητηθούν όλα τα θέματα, αν και η εκτός Κύπρου σύγκληση της νέας φάσης της διαδικασίας, έγινε για το εδαφικό. Ήταν δε τούτο απαίτηση του Μουσταφά Ακιντζί.

Στην Ελβετία, λοιπόν, θα συζητηθούν όλα τα θέματα, επικεντρώνοντας την προσοχή στις εκκρεμότητες.

Το δεύτερο, καινούργιο στοιχείο, είναι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπαν Κι Μουν θα παραστεί την πρώτη ημέρα των συναντήσεων και σχεδιάζεται να γίνει ένα τελετουργικό, στο οποίο θα είναι παρόντες και τοπικοί παράγοντες.

Το θέμα, πάντως, που προκύπτει για μια ακόμη φορά είναι πως υπάρχει διαφορετική ανάγνωση και ερμηνεία στα όσα συμφώνησαν. Παράλληλα, η τ/κ πλευρά βρίσκεται συνεχώς σε επιθετική διάταξη και επιτίθεται κατά της Λευκωσίας.

Αποκαλυπτικός διά της επίθεσης που προέβη κατά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο συνεργάτης του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού. Απαντώντας στον κ. Χριστοδουλίδη, επανέλαβε πως δεν επιστρέφουν τη Μόρφου και επιμένουν στις τουρκικές εγγυήσεις.

Για τη συζήτηση του εδαφικού είπε πως πριν φτάσουμε στο στάδιο του χάρτη, η απάντηση( στους Ε/Κ) είναι «η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί». Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει στην Ελβετία να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας ενώ θα επιχειρήσει να παρασύρει τις συζητήσεις στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Δηλαδή σε αυτή της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως στο Mont Pelerin δεν θα μεταβούν οι πολιτικοί αρχηγοί για να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση γι αυτό το θέμα θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στο Εθνικό Συμβούλιο. Ούτε τον Ακιντζί θα συνοδεύσουν Τ/κ πολιτικοί, οι οποίοι επιφυλάσσονται «για την πενταμερή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: