Συζήτηση του εδαφικού από τις 7-11 Νοεμβρίου αποφάσισαν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το εδαφικό θα συζητηθεί στην Ελβετία από τις 7-11 Νοεμβρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί από τους εμπλεκόμενους, που ετοιμάζουν βαλίτσες για τη βόρεια αυτή χώρα, που έχει συνδεθεί διαχρονικά με διάφορες φάσεις του Κυπριακού.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι εμπλεκόμενοι θεωρούν πως από το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθούν εν πολλοίς και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Στο τετραήμερο των συζητήσεων αυτών επί ελβετικού εδάφους (ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε εάν θα είναι στη Γενεύη ή αλλού), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα συζητήσουν για πρώτη φορά επί χάρτου και θα εισέλθουν σε συζητήσεις για περιοχές. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το ζητούμενο και η επιδίωξη, στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν.

Βαρόμετρο για την πορεία των συζητήσεων είναι η στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στο θέμα της επιστροφής της Μόρφου, αν και είναι προφανές πως το εδαφικό θα αντιμετωπιστεί συνολικά. Η βασική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως θα πρέπει να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που θα επιτρέπουν σε 100.000 Ε/κ να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου.

Η τ/κ πλευρά υποστηρίζει πως από το 2004 και εντεύθεν έχουν αλλάξει πολλά στην κατεχόμενη περιοχή και πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τον χάρτη του σχεδίου Ανάν. Τούτο σημαίνει πως δεν αποδέχονται τις αναπροσαρμογές που προέβλεπε ο χάρτης Ανάν (28,6% περίπου θα ήταν η έκταση του τ/κ κρατιδίου από 33% που κρατούν σήμερα οι Τούρκοι). Αναστασιάδης και Ακιντζί θα πλαισιώνονται από ειδικούς για τα θέματα αυτά (γεωγράφοι, του Κτηματολογίου, στατιστικολόγοι κ.λπ.), ενώ ο κατοχικός ηγέτης θα συνοδεύεται και από εμπειρογνώμονες από την Τουρκία. Παρών θα είναι και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Σινιρίογλου, ο οποίος ως γνωστόν εκφράζει το βαθύ κράτος στην Τουρκία.

Εκ των πραγμάτων στη διάρκεια των συζητήσεων για το εδαφικό θα αγγίξουν και το περιουσιακό καθώς τα δυο κεφάλαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αλληλοεπηρεάζονται. Δεν αποκλείεται οι συζητήσεις να γίνουν σε δυο φάσεις, μια για το εδαφικό και η δεύτερη για το περιουσιακό. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά θέλει αμέσως μετά την Ελβετία και τη συζήτηση του εδαφικού να συγκληθεί πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει αμέσως μετά από αυτό να συγκληθεί μια πενταμερής διάσκεψη, όπου μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητηθούν σε μια τελική μορφή τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Ο κατοχικός ηγέτης έκανε λόγο για ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα που έχει δημιουργηθεί, προσθέτοντας πως προχωρούν σταδιακά και πλέον ο στόχος για λύση το 2016 είναι κοινός για όλες τις πλευρές. Επανέλαβε πως οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορούν να αφεθούν για το 2017 και μετά να γίνουν και τα δημοψηφίσματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: