Σαρώνει ο τυφώνας Μάθιου: Κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα, επόμενος “σταθμός” η Φλόριντα




Ο τυφώνας Μάθιου, που που χθες το βράδι άρχισε να “αγγίζει” τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα, κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα στην Αϊτή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν επίσης στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική τη Τρίτη και Τετάρτη.

Οι γεωργοί στις νοτιοανατολικές πολιτείες προετοιμάζονται για την επέλαση του τυφώνα Μάθιου

Ο τυφώνας Μάθιου, η ισχυρότερη θύελλα της Καραϊβικής την τελευταία δεκαετία σχεδόν, τάραξε τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ανάγκασε εργοστάσια ραφιναρίσματος ζαχαροκάλαμου και παραγωγούς χυμού πορτοκαλιών να κλείσουν καθώς συνέχισε την καταστροφική πορεία του στη νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών χθες.

Εργοστάσια και εταιρείες νοτιοανατολικά διέκοψαν τη λειτουργία τους μπροστά στην αδυσώπητη πορεία του τυφώνα ο οποίος απειλεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνων ζάχαρης και δέντρων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 90 εκατομμύρια κιβώτια εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, βασικό παραγωγό των ΗΠΑ. Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού κινδυνεύουν από καταρρακτώδεις βροχές στις πολιτείες Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, όπου οι γεωργοί αγωνίζονταν ήδη να περισώσουν τις καλλιέργειές τους από τη βροχή πριν την εμφάνιση τον Μάθιου.

Οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν εταιρείες σε κλείσιμο των εργοστασίων επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου λίγες μέρες από την έναρξη της συγκομιδής, είπε ο Ράιαν Ουέστον, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σακχαροκάλαμου, ο οποίος αντιπροσωπεύει παραγωγούς της Φλόριντα, του Τέξας και της Χαβάης. “Ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων”, είπε, “οι τυφώνες πετούν το ζαχαροκάλαμο στο έδαφος, δυσχεραίνοντας την συγκομιδή του. Αυτό ζημιώνει και τη συγκεκριμένη συγκομιδή αλλά και την επόμενη”.

Τμήματα της Φλόριντα, Τζόρτζια και των Καρολίνων βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Μάθιου, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, και ο οποίος συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα. Ο τυφώνας έχει προκαλέσει το θάνατο 260 ατόμων στην Καραϊβική, κυρίως στην Αϊτή.

Στις 5:00 μ.μ. χθες (12:00 μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ο Μάθιου βρισκόταν περίπου 161 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ουέστ Πάλμ Μπιτς της Φλόριντα, και κινούνταν με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική με 22,5 χιλιόμετρα των ώρα.

Η ανατολική ακτή της Φλόριντα, όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες γκρέιπφρουτ, αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τυφώνα. Οι καλλιέργειες εκεί έχουν ήδη υποστεί ζημιές από φυτικές αρρώστιες.

“Οι παραγωγοί μας ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις”, είπε η Νίκι Χέιντι, επικεφαλής του μάρκετινγκ του συνδέσμου Florida’s Natural Growers, ενός συνεταιρισμού περίπου 1.000 καλλιεργητών εσπεριδοειδών σε όλη την πολιτεία. “Προσπαθούμε να αποστείλουμε τις παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή το συντομότερο δυνατό”, είπε.

Στις περιοχές που καλλιεργείται βαμβάκι στις πολιτείες Βόρεια και Νότια Καρολίνα, οι γεωργοί σπεύδουν να το συλλέξουν όσο πιό γρήγορα μπορούν, ιδιαίτερα μετά τις καθυστερήσεις στη συγκομιδή που έφεραν οι βροχές, και ενώ τα φυτά βρίσκονται σε μια από τις πιό ευάλωτες φάσεις ανάπτυξης. Ο τυφώνας Μάθιου αναμένεται να φέρει βροχοπτώσεις 5-38 εκατοστών στην περιοχή.
“Είναι δύσκολο”, είπε ο Μάικλ Κουίν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού βαμβακοκαλλιεργητών Carolinas Cotton Growers, “οι καλλιεργητές συγκεντρώνουν το βαμβάκι όσο μπορούν πιό γρήγορα”.

Η εκπρόσωπος του τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βόρειας Καρολίνας Στέφανι Χόκο, είπε, “Παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες πριν την άφιξη του τυφώνα και παίρνουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους γεωργούς για να τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για μια σημαντική βροχόπτωση. Ο κυβερνήτης (Πατ) Μακ Κρόρι έχει ανακηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στα 100 διαμερίσματα της κεντρικής και ανατολικής Βόρειας Καρολίνας καθώς προετοιμαζόμαστε για βροχόπτωση που μπορεί να φτάσει τα 25-30 εκατοστά στις παράκτιές μας περιοχές”.

07/10/2016 03:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Πορτ-ο-Πρενς, Haiti

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: