Προς ενδιάμεση συμφωνία: Η κυπριακή διαδικασία εισήλθε «σε σημείο μη επιστροφής» λέει ο ΟΗΕ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προχωρούν στην επίτευξη συμφωνίας, αφήνοντας «τις τεχνικές λεπτομέρειες» για μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών σημείωναν στον «Φ» ότι έχουμε φθάσει «σε σημείο μη επιστροφής». Επί της διαδικασίας έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης με τρία στάδια, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Ακιντζί, ενώ φαίνεται πως ο στόχος είναι όπως μέχρι το τέλος του χρόνου πετύχουν μια κατ’ αρχήν συμφωνία, παραπέμποντας για αμέσως μετά τη συζήτηση και επεξεργασία των τεχνικών ζητημάτων. Ποια είναι αυτά;

Το σύνταγμα και οι νόμοι, οι διεθνείς συμφωνίες αλλά και θέματα που άπτονται την εφαρμογή της συμφωνίας την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για τον κατάλογο που έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Έθνη, με τις 103 εκκρεμότητες, ενώ σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχουν και 200 περίπου διαφωνίες, σε διάφορες πτυχές. Το θέμα των διαφωνιών υποβαθμίζει η τουρκική πλευρά, που θεωρεί ότι είναι πολύ λιγότερες. Είναι σαφές πως με βάση τα όσα έχουν συμφωνήσει τα επόμενα βήματα είναι:

Πρώτο, από τις εννέα ή δέκα συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσουν οι συγκλίσεις, παλιές ή νέες, οι οποίες θα καταγραφούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δεύτερο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, εκτός Κύπρου, ενδεχομένως στην Ελβετία για το εδαφικό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνδέει τη συζήτηση του εδαφικού με το περιουσιακό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί το εδαφικό ως το πέμπτο κεφάλαιο και αυτό που προηγείται της πενταμερούς.

Τρίτο, η πολυμερής ή πενταμερής θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, εάν και εφόσον κλείσουν σε μεγάλο βαθμό τα πέντε κεφάλαια.

Για το θέμα πολιτικής συμφωνίας ή κατ’ αρχήν συμφωνίας ή ενδιάμεσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χθες: «Θέλουμε να επισπεύσουμε με την ελπίδα εάν υπάρξει τέτοια πρόοδος, να πετύχουμε μια συμφωνία, όχι ενδιάμεση όπως ακούω κάποιους να λένε, αλλά συμφωνία. Και να απομένουν οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, αποτύπωση –δηλαδή του τι θα συμφωνηθεί– επί χάρτου».

Σε ερώτηση ποιες θα πρέπει να είναι εκείνες οι συνθήκες που θα ευνοούν την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαπραγματεύσεις στα πέντε υπόλοιπα κεφάλαια και να απομένει το έκτο που αφορά και τρίτους, διότι είναι διεθνής Συνθήκη. Αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία. Αν δεν προηγηθεί μια ικανοποιητική πρόοδος πώς μπορώ να πάω να συζητώ για τη διεθνή πτυχή που είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις κ.λπ.».

Ο Μουσταφά Ακιντζί για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι μπορεί κάποια θέματα, σημεία διαφωνίας, να παραμείνουν και να αφεθούν να συζητηθούν σε ένα επόμενο στάδιο. «Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Άλλωστε αυτό που θέλουμε είναι να κλείσουμε αυτά τα τέσσερα κεφάλαια στο μεγαλύτερο μέρος τους».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Διεθνείς συμφωνίες θα συνάπτουν τα κρατίδια – Διαφοροποιήθηκε η τ/κ πλευρά

Το κεφάλαιο που αφορά την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες έχει εν τη ουσία κλείσει, ανακοίνωσαν σε χωριστές δηλώσεις τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συνιστώντα κρατίδια θα μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες για θέματα παιδείας, πολιτισμού, εμπορίου, δανειοδότησης μετά από συνεννόηση με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών. Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μετά από διαφοροποίηση της τ/κ πλευράς. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως συζητήθηκαν «οι εξωτερικές σχέσεις και δη οι αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες».

Πρόσθεσε ότι «στο πρώτο θέμα υπήρξε σε βάθος συζήτηση και υπήρξε αρκετή πρόοδος. Παραμένουν ορισμένα θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες, οφείλω να πω ότι έχει εν τη ουσία κλείσει το κεφάλαιο, με βάση τα όσα ακολουθούνται σε όλες τις ομόσπονδες πολιτείες με όλες τις σχετικές διαδικασίες».

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι στις μέρες μας στα ομοσπονδιακά συστήματα στον κόσμο τόσο οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις όσο και οι συνιστώσες πολιτείες σε καθορισμένους τομείς έχουν αρμοδιότητα να συνάπτουν διεθνείς σχέσεις. Έφερε ως παράδειγμα τους τομείς του πολιτισμού, τον καλλιτεχνικό χώρο, την παιδεία, τον αθλητισμό, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις οικονομικές επενδύσεις, τη δημοσιονομική βοήθεια. “Θα μπορούν να το κάνουν (σύναψη συμφωνιών) και με ξένα κράτη και με την Τουρκία”. Γιατί, πρόσθεσε, υπάρχουν κι αυτοί που διερωτούνται αν οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφει τώρα το ψευδοκράτος με την Τουρκία, θα μπορούν να συνάπτονται και μετά τη λύση. “Ναι θα μπορούν. Όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλες ξένες χώρες θα μπορούν να γίνουν τέτοιες συμφωνίες. Εκτός αυτού θα μπορούν να γίνονται και σε διεθνή φόρα. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι η Ισλαμική Διάσκεψη”.

ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΜΕ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις από πλευράς πολιτικών κομμάτων ότι η χθεσινή διαδικαστική συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων παραπέμπει σε οδικό χάρτη, είπε:

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, είναι η ουσία και επιτέλους πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Δεν σχολιάζω κανενός την κριτική, την οποία και σέβομαι απόλυτα. Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιδιαιτησία, απλά καταρτίζεται ένα πλάνο διαλόγου προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες. Και κάποια στιγμή πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε».

Σήμερα ο Πρόεδρος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΛΙΣΤΑ Ο ΑΙΝΤΑ
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι έχει ετοιμασθεί από τον κ. Αιντα και τους συνεργάτες του μια λίστα με τα εναπομείναντα θέματα των 4 Κεφαλαίων και αυτά συζητάνε τώρα. Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, να αποφασίζουν πριν από κάθε συνάντηση ποια θέματα από τα 4 Κεφάλαια θα συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει συναντίληψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο τι θεωρείται επαρκής πρόοδος, είπε ότι “κατ` εμάς υπάρχει επαρκής πρόοδος και ούτε σήμερα δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί εμπόδιο για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Αφού δούμε τη μεγάλη εικόνα ίσως είναι πιο εύκολο να γυρίσουμε πίσω και να λύσουμε τις άλλες διαφωνίες. Αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα στο οποίο θα φτάσουμε”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: