Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, δηλώνει ο Αναστασιάδης




Την θέση ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να επιτύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας πως αν θέλουμε να αποτρέψουμε τους στόχους της Τουρκίας που είναι η οριστική διχοτόμηση και ενδεχόμενα η τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια.

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια μνημείου ΕΟΚΑ 55-59 στο Παραλίμνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε «μήνυμα ευθύνης» λέγοντας πως «αγωνίζομαι μαζί με την πολιτική ηγεσία έστω και αν σε πολλά σημεία μπορεί να υπάρχουν διαφορές προκειμένου να απαλλάξουμε τη πατρίδα μας από την κατοχή. Προκειμένου να τιμήσουμε έργοις όσους αγωνίστηκαν και όσους έδωσαν το αίμα τους και θυσίασαν τη ζωή τους για να ζουν ελεύθεροι»».

Αγωνιζόμαστε, συνέχισε προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής», μια σύγχρονης πολιτείας που να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση, την ειρηνική δημιουργία, που να επιτρέπει και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες που να μετατρέπει αυτό τον τόπο σε ένα πραγματικό παράδεισο για τις μέλλουσες γενιές».

Αφού σημείωσε ότι «το χρωστούμε στους αγωνιστές του απελευθερωτικού μας αγώνα και στους ήρωες μας» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν είμαι διατεθειμένος να ακούσω τις σειρήνες του φόβου ή να ακολουθήσω τον εύκολο δρόμο των συνθημάτων πράττοντας έτσι, υποβοηθώντας θέλω να πω ταυτόχρονα, μέσα από τη δειλία ή τα συνθήματα, επιτρέποντας στην Τουρκία να υλοποιήσει τους στόχους της».

«Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τους στόχους της Τουρκίας που είναι η οριστική διχοτόμηση και ενδεχόμενα η τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, συνέχισε ο Πρόεδρος «θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια έτσι ώστε αν μην τι άλλο να έχουμε τη συνείδηση μας ήσυχη ότι δεν ευθυνόμαστε γιατί η κατεχόμενη πατρίδα μας συνεχίζει να τουρκοποιείται».

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι ντροπή πραγματικά να νοιώθουμε ότι μέρα με τη μέρα καταγράφονται τετελεσμένα που διαγράφουν ελληνικές πατρίδες που διαγράφουν ένα κομμάτι της πατρίδας μας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε «δεν είναι μόνο το ελεγχόμενο από το κράτος έδαφος, είναι ολόκληρη η επικράτεια, και αν πραγματικά αγαπούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, την Κύπρο μας, θα πρέπει να αγωνιστούμε για να μετατρέψουμε όλη την επικράτεια κοινή πατρίδα όλων. Αυτό είναι το ελάχιστο και θέλω να το επαναλάβω καθήκον προς τους ήρωες και τους αγωνιστές και αυτό το καθήκον θα το επιτελέσω μέχρι τέλους» είπε και πρόσθεσε πως «εάν η αδιαλλαξία της Τουρκίας δεν το επιτρέψει, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό, θα δώσουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μέχρι που να επιτύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει».

Αναφερόμενος στο μνημείο που εγκαινιάστηκε απόψε που είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που αγάπησαν την ελευθερία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε πως «εγκαινιάζουμε ένα νέο προσκυνηματικό χώρο, αφιερωμένο στους αγωνιστές του Παραλιμνίου που αφιέρωσαν μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να πατούμε σε στέρεο έδαφος διεκδικώντας την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Απηύθυνε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του τοπικού Συνδέσμου της ΕΟΚΑ «για την πρωτοβουλία να αναγείρετε αυτό το μνημείο – αφιέρωμα στους ξεχωριστούς ανθρώπους της περιοχής» και αυτό «αποτελεί άλλη μία απόδειξη της βαθιάς συνειδητοποίησης του ιστορικού σας ρόλου».

Σημείωσε ακόμα ότι «το μνημείο που εγκαινιάζουμε σήμερα τιμά την ιστορία των Παραλιμνιωτών που με το σθένος και τη δράση τους στα χρόνια του αντιαποικιακού μας αγώνα προσέφεραν τεράστιο έργο στην πατρίδα. Καλύπτουμε με το σεβασμό μας μία αλυσίδα ηρώων, μία χορεία αγωνιστών που δίδαξαν τις έννοιες του ήθους και του χρέους έναντι των πανανθρώπινων ιδανικών».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο δυναμικό παρών που έδωσε το Παραλίμνι στον αγώνα της ΕΟΚΑ λέγοντας πως «παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νεκροί αγωνιστές από το Παραλίμνι η προσφορά ήταν καθοριστική ενώ στην ιστορία της ΕΟΚΑ ξεχωριστή θέση κατέχουν μερικές από τις πιο αποτελεσματικές αντιστασιακές ενέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες στέφθηκαν με επιτυχία, παρά τα ταπεινά μέσα που οι αγωνιστές διέθεταν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον άνθρωπο «που η σύγχρονη ιστορία μας τον έχει κατατάξει μεταξύ των μεγάλων, στον Τάσο Μάρκου» λέγοντας πως «αποτελεί πραγματικά στιγμή περηφάνειας για μένα, η πράξη τιμής που το κράτος εκ μέρους μου, αποδίδει σήμερα στον ήρωα, στον αγνοούμενο υποστράτηγο μας, Τάσο Μάρκου».

Απόδειξη του μεγαλείου του Τάσου Μάρκου, συνέχισε «είναι ο αγώνας του. Απόδειξη της υψηλής εκτίμησης αυτού του αγώνα, είναι το Πολεμικό Μετάλλιο Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας, που σήμερα η πατρίδα του απονέμει» είπε και σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αυτή η ύψιστη τιμή αποδίδεται σε πολίτη της και νιώθω πως ο άνθρωπος που έγινε θρύλος, τη δικαιούται όσο κανένας άλλος».

Πρόσθεσε πως «το μετάλλιο απονέμεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έλαβε υπόψην ότι οι πράξεις και οι υπηρεσίες του Τάσου Μάρκου, για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας, υπερέβαιναν κατά πολύ την απλή εκτέλεση του καθήκοντος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης πως «ο υπέροχος αγώνας της ΕΟΚΑ μας έδωσε ένα κράτος στο οποίο – είναι η αλήθεια – λίγοι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι πίστεψαν. Είναι εξ ίσου αλήθεια, πως παρά τις εγγενείς αδυναμίες εκείνης της λύσης και του συντάγματος της Ζυρίχης, εάν αποφεύγαμε και δικά μας τραγικά λάθη, είναι βέβαιον πως η τύχη της χώρας μας θα ήταν εντελώς διαφορετική. Λάθη που οδήγησαν στις τραγικές συνέπειες του 1974 που ακόμη βιώνουμε και πληρώνουμε σκληρά».

Εκτοτε, συνέχισε «διεκδικούμε να επανενώσουμε ξανά τη πατρίδα μας και να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα. Αυτός είναι και ο στόχος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα σε κρίσιμο σημείο» είπε και σημείωσε πως «μετά από τόσα χρόνια σκληρές απογοητεύσεις είναι φυσιολογικό πολλοί συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν και τη νέα προσπάθεια με επιφύλαξη».

Αφού ανέφερε ότι «πολλοί καθημερινά αναδεικνύουν κινδύνους, καταθέτουν ανησυχίες και εισηγούνται αλλαγή στρατηγικής» είπε ότι «είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες οι επισημάνσεις τους και είμαι πάντα έτοιμος να τις συζητήσω στο Εθνικό Συμβούλιο».

Ταυτόχρονα όμως επεσήμανε δύο πράγματα, πρώτον ότι «μπορούμε να συζητούμε με περισσότερο σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, να κάνουμε τον δημόσιο μας λόγο μετριοπαθή για να μπορούν και οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τα επιχειρήματα μας» και δεύτερον ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα συνθήματα χωρίς τη στρατηγική εφαρμογής τους, καθίστανται λόγια κενά περιεχομένου. Και εμείς, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία εννοώ, έχουμε διαμορφώσει τη στρατηγική μας, ορίζοντας τις βασικές παραμέτρους σε δεκάδες συνόδους του Εθνικού μας Συμβουλίου».

Ο ΠτΔ είπε επίσης ότι το μνημείο στο Παραλίμνι «αποτελεί ένα όραμα, που προσφέρει σε όλους μας την δυνατότητα αντικρίζοντας το να αναλογιζόμαστε τις μεγάλες δυνάμεις που μπορεί να κρύβει η ανθρώπινη μας ψυχή. Το αποδεικνύει η δράση των 350 ενεργών μελών που πρόσφερε το Παραλίμνι στην ΕΟΚΑ, το αποδεικνύει ένα γεγονός πρωτοφανές: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, μπήκαν σε μία πολεμική αναμέτρηση με ελάχιστα μέσα, ανύπαρκτη εκπαίδευση και ολοκλήρωσαν την αποστολή τους σαν έμπειροι πολεμιστές, προσφέροντας μας την ελευθερία».

Σήμερα, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «όλες αυτές τις δυνάμεις που κρύβει ο λαός μας οφείλουμε να τις επιστρατεύσουμε ξανά. Αυτή τη φορά όμως για να οικοδομήσουμε μία νέα ειρήνη στον τόπο μας, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ασφαλές που να προσφέρει ευημερία, που να προσφέρει ό,τι και τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών νγια όλους τους πολίτες του.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: