Πιθανή η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν σήμερα για αγωγό Turkish Stream όπως προσδοκά η Άγκυρα




Η Τουρκία και η Ρωσία σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν ένας Τούρκος αξιωματούχος και πηγές από τον τομέα ενέργειας.

Αξιωματούχοι από τη ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom, την εταιρία που έχει την ευθύνη του έργου, πραγματοποιούν συναντήσεις από την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και η διακυβερνητική συμφωνία για το έργο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Έχουμε ξεπεράσει τα περισσότερα από τα προβλήματα. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε τα εναπομείναντα θέματα και να την ετοιμάσουμε για υπογραφή», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τελευταία εκδοχή θα παρουσιαστεί στον Ερντογάν και τον Πούτιν στη συνάντησή τους αργότερα σήμερα.

«Η τελική απόφαση θα είναι πολιτική… Εάν οι ηγέτες το αποφασίσουν, η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σήμερα, διαφορετικά το αργότερο σε λιγες εβδομάδες».

Άλλη πηγή κοντά στο έργο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει «σημαντική δυναμική», ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τη Δευτέρα. Δεύτερη πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι η τουρκική και η ρωσική αντιπροσωπεία θέλουν να παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες μια συμφωνία έτοιμη προς υπογραφή.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον TurkStream τον Οκτώβριο. Οι συζητήσεις για το έργο ανεστάλησαν πέρυσι μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, με την Μόσχα να απαντά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων. Έκτοτε, ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων.

Υπογραφή προσδοκά η Άγκυρα

H υπογραφή πρωτοκόλλου σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» που θα ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία και η εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η προσδοκία της Άγκυρας από τη συνάντηση που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πούτιν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και θα μιλήσει στην 23η Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου, γίνεται με δεδομένα τα βήματα που έκαναν οι δύο πλευρές για την εξομάλυνση των σχέσεων μετά την περίοδο έντασης και ψυχρότητας που μεσολάβησε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικό πάνω από τα τουρκοσυριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Το πρόβλημα που είχε ανακύψει λόγω της κατάρριψης φαίνεται ότι ξεπερνιέται, αλλά η κατάσταση, κατά κύριο λόγο στη Συρία και δευτερευόντως στο Ιράκ, χαράσσει ένα πλαίσιο αρνητικό για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το κατά πόσο το αρνητικό αυτό πλαίσιο θα επηρεάσει τις προσδοκίες για εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, θα φανεί αμέσως μετά τη συνάντηση.

Πρόκειται για την τρίτη μέσα σε δύο μήνες συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ στο ίδιο διάστημα Ερντογάν και Πούτιν είχαν τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες. Η τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία ήταν αυτή στην Αττάλεια στις 15 Νοεμβρίου 2015 για τη σύνοδο των χωρών G20.

Σημειώνεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είχε ανακοινώσει ότι στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC.) στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Μεικτής Διακυβερνητικής Ρωστοτουρικής Οικονομικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

Σε δήλωση που έκανε στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του WEC, ο Νόβακ αναφέρθηκε στον αγωγό «Turkish Stream» και είπε πως «είμαστε κοντά στο να υπογράψουμε».

Εκτός από το θέμα του αγωγού, η ‘Αγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ρωσοτουρκικές συνομιλίες για το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο ‘Ακουγιου της Μερσίνας, στην έκπτωση που ζητά η τουρκική πλευρά από τη ρωσική στην τιμή του φυσικού αερίου, στην κατάργηση των θεωρήσεων τουλάχιστο για τους επιχειρηματίες, στην άρση των περιορισμών που εφαρμόζει η Ρωσία σε τουρκικά αγροτικά προϊόντα μετά την κρίση η οποία ξέσπασε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.

Η προετοιμασία του εδάφους έγινε χτες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τουρκικής και ρωσικής αντιπροσωπίας με επικεφαλής τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξέϊ Ουλγικάεφ.

Ο Τούρκος υπουργός μετά τη σύσκεψη είπε πως οι ηγέτες των δύο χωρών «μας έχουν δώσει την οδηγία να εργαστούμε ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από το Νοέμβριο του 2015». Ο Ζεϊμπεκτσί είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε «μέχρι το τέλος του 2017 να υπογραφεί μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών». Κατά τη σύσκεψη υπογράφηκε μνημόνιο για την εξομάλυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος του WEC φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε θέατρο της εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες και πέραν της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz την προσεχή Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, τελευταία μέρα της Συνόδου, αναμένεται να έλθει στην Τουρκία ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτζ ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ ‘Αλμπαϊρακ.

http://mignatiou.com/2016/10/stin-tourkia-metaveni-o-poutin-polla-ta-lefta-stin-energia-para-tin-kontra-se-siria/

10/10/2016 12:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Αμπατζής, Reuters
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: