Ποιος ακύρωσε τη συμφωνία με την Αλβανία για υφαλοκρηπίδα: Υπονοούμενα για την Τουρκία




Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι “η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε μετά από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα”.

“Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν τα συμφέροντα ποιών εξυπηρετήσατε, και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει”, δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, που τότε στην αντιπολίτευση παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο την συμφωνία αυτή.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, η κυβέρνηση του οποίου υπέγραψε την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα το 2009, δεν διευκρίνισε όμως ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας, αλλά συχνά στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι μετά την αποτυχία της συμφωνίας, την οποίαν απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο, βρίσκεται η Τουρκία.

Της ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία υπέγραψε την συμφωνία στα Τίρανα μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα), κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “Νέοι Φάκελοι”, στην τηλεόραση του “Σκάι” το 2011, εκφράζοντας τη λύπη της για την ακύρωση της συμφωνίας.

Τίρανα, Albania
14/10/2016 16:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Ι. Πάτσο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: