Παράταση των εκτάκτων ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν θέλει η Αυστρία

FILE PICTURE. Refugees arrive at Slovenia, ready to enter to Austria. EPA/ERWIN SCHERIAU
Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα εκτίμησε σήμερα ότι οι έκτακτοι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παραταθούν και μετά τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η κατάσταση με την προσφυγική κρίση δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Αυστρία επέβαλαν έκτακτους ελέγχους στα σύνορά τους στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, μετά την άφιξη 1,3 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη πέρυσι.

Οι συνοριακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν από τις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών από το κύριο σημείο άφιξης των προσφύγων στην Ελλάδα ως τη Γερμανία, τον προορισμό των περισσότερων προσφύγων. Όμως τα έκτακτα μέτρα ισχύουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 50.000 πρόσφυγες (…) και υπάρχουν πολλοί στις βαλκανικές χώρες», είπε ο Σομπότκα.

«Οπότε δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι το σύστημα θα λειτουργεί στις 15 Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι είναι πιθανό να χρειαστεί μια παράταση ή πρέπει να σκεφτούμε άλλα βήματα», πρόσθεσε.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν αναμένουν ακόμη την πλήρη αποκατάσταση της ελευθερίας της κίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε η κατάσταση να επιστρέψει στο κανονικό ως το τέλος του έτους, όμως τον προηγούμενο μήνα πρόσθεσε ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα μερικών κρατών μελών μπορούν να δικαιολογηθούν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη.

13/10/2016 12:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βιέννη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal