Παραδέχεται η Σαουδική Αραβία την σφαγή των αμάχων στην Υεμένη




Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που επιχειρεί κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη παραδέχθηκε σήμερα ότι σκότωσε κατά λάθος πριν από μία εβδομάδα 140 ανθρώπους που συμμετείχαν σε επικήδεια τελετή στη Σαναά, σε μία σφαγή που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Κατόπιν αυτού, οι συνασπισμός δεσμεύθηκε να επανεξετάσει τους κανόνες εμπλοκής στις επιχειρήσεις που διεξάγει κατά των ανταρτών Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο τμήμα της Υεμένης.

Το Ριάντ και οι σύμμαχοί του, που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπ Μανσούρ Χάντι, έχουν και κατά το παρελθόν κατηγορηθεί για βομβαρδισμούς αμάχων.

Οι αεροπορικές επιδρομές της 8ης Οκτωβρίου είχαν ως στόχο μεγάλη αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να συμμετάσχουν σε επικήδεια τελετή του πατέρα στελέχους της διοίκησης των Χούτι και προκάλεσαν τον θάνατο 140 ανθρώπων και τον τραυματισμό 525.

Αφού αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην επίθεση, ο αραβικός συνασπισμός πραγματοποίησε έρευνα και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι έγινε σφάλμα.

«Εξαιτίας της μη τήρησης των κανόνων εμπλοκής και των διαδικασιών του συνασπισμού, αλλά και εξαιτίας εσφαλμένης πληροφορίας που προερχόταν από το στρατόπεδο του προέδρου Χάντι, ένα αεροσκάφος του συνασπισμού έβαλε ως στόχο λανθασμένα αυτήν την τοποθεσία προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας που ήταν επιφορτισμένη με την έρευνα και η οποία συνιστά την τιμωρία των υπευθύνων, την αποζημίωση των θυμάτων και την αναθεώρηση των κανόνων εμπλοκής στην Υεμένη.

Οι επιδρομές οδήγησαν τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν επανεξέταση της υποστήριξής τους προς τον αραβικό συνασπισμό στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος έχει προκαλέσει από τον Μάρτιο 2015 τον θάνατο 6.885 ανθρώπων, το ήμισυ των οποίων είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η οργάνωση Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές συνιστούν έγκλημα πολέμου.

15/10/2016 19:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ριάντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: