Ουάσινγκτον και Άγκυρα θα καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν την επιχείρηση για Μοσούλη;




«Το παιχνίδι στη Συρία και το Ιράκ παίζεται εναντίον μας», δήλωσε σε ομιλία που έκανε στο Ικόνιο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άποψη που διατυπώνει η Άγκυρα με ποικίλους τρόπους το τελευταίο διάστημα, αν και ο τουρκος διεθνολόγος Ιλτέρ Τουράν εκτιμά πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θα καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν ξεκινήσει η επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Η στάση αυτή της Άγκυρας ερμηνεύεται με δύο τρόπους: Πρώτον με την επεκτατική τάση της Ερντογανικής Τουρκίας, ενδεχομένως με σκοπό την εκτόνωση της εσωτερικής κρίσης και την ενίσχυση του Ερντογανικού καθεστώτος. Δεύτερον, με την άποψη ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία συνιστούν κίνδυνο για την Τουρκία μέσω του Κουρδικού ζητήματος.

Υπάρχει όμως και η άποψη του Tούρκου διεθνολόγου Ιλτέρ Τουράν ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμβιβασμό προτού ξεκινήσει η επιχείρηση στη Μουσούλη.

Ο Ερντογάν, στην ομιλία που έκανε στο Ικόνιο, καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον των Αμερικανών και αναφέρθηκε στη δήλωση που έκανε πριν από μερικές μέρες η υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ότι, αν έλθει στην εξουσία, θα εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας.

«Λένε ότι θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν το PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) και το λένε στην Αμερική κατά την προεκλογική εκστρατεία. Ντροπή. Το PYD ή η Τουρκία είναι ο σύμμαχός σας στο ΝΑΤΟ; Αν είναι η Τουρκία, τότε θα πρέπει να ακούσετε την Τουρκία και, αν εμείς σας λέμε ότι κάνετε λάθος, θα πρέπει να συνεργαστείτε με μας» είπε ο Ερντογάν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ως προς το εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν στο βαθμό που επιλέγει ως άξονα την «Κουρδική απειλή» θα γίνεται πειστικός ενώπιον όχι μόνο των οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και της σημαντικής πλειοψηφίας του τουρκικού λαού. Πλειοψηφία που περιλαμβάνει όχι μόνο τους ψηφοφόρους και τη βάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, αλλά και αυτούς του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά και γενικότερα την ονομαζόμενη κοινή γνώμη. Παρεμπιπτόντως, όλη αυτή η διαδικασία θα ευνοήσει τον Ερντογάν στη φιλολογία περί μετάβασης σε προεδρικό σύστημα, φιλολογία η οποία κορυφώνεται για άλλη μια φορά στην Τουρκία.

Το ερώτημα όμως είναι για πόσο ακόμη μπορεί να συνεχιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Ο διεθνολόγος και πρόεδρος από τον περασμένο Ιούλιο της Διεθνούς Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης (ΙPSA) Ιλτέρ Τουράν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι η αντιπαράθεση αυτή «έχει δύο πλευρές και θα πρέπει να εξεταστεί με αυτή της τη διάσταση».

Σύμφωνα με τον Τουράν οι ΗΠΑ, επειδή δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις, «στη μεν Συρία βλέπουν ως σύμμαχο το YPG (στρατιωτική πτέρυγα του PYD), ενώ στο Ιράκ στηρίζονται στον ιρακινό στρατό, στις δυνάμεις των σιιτών και εν μέρει στους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την Τουρκία. Πρώτον είναι γνωστή η οργανική σχέση μεταξύ YPG και PKK. ΟΙ ΗΠΑ ενώ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, συνεργάζονται στη Συρία με το YPG. Δεύτερον, το YPG ως αντάλλαγμα για τη συμμαχία αυτή, φαίνεται να θέλει ένα καντόνι στη βόρεια Συρία και ένα μέλλον αυτονομίας. Το καντόνι αυτό θα βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας».

Ως προς την κατάσταση στο Ιράκ και την επικείμενη επιχείρηση στη Μουσούλη εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ο Τουράν λέει ότι «ο ιρακινός στρατός είναι ένας στρατός όπου έχουν παραμεριστεί οι σουνίτες. Επιπρόσθετα υπάρχουν και οι σιιτικές δυνάμεις. Αν στο τέλος της επιχείρησης υπάρξει από πλευράς σιιτών πίεση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν προς το βορρά οι σουνίτες». Σύμφωνα με τον Τουράν, «ενδεχόμενη αλλαγή στην εθνοτική δομή της Μουσούλης θα δημιουργήσει μια βάση για συνεχεία συγκρούσεις στην περιοχή».

Ο Τούρκος διεθνολόγος υποστηρίζει ότι ο διαμελισμός του Ιράκ είναι έργο των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν τώρα ένα Ιράκ όπως το προτιμούν. «Οι Αμερικανοί λένε ότι κατά την επιχείρηση στη Μουσούλη, οι δυνάμεις των σιιτών δεν θα εισέλθουν εντός της πόλης, αλλά δεν είναι πειστικοί».

Πάντως ο Τουράν εκφράζει την πίστη και την ελπίδα ότι «μέχρι την έναρξη της επιχείρησης στη Μουσούλη, οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός» και ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία «θα επιζητήσουν το συμβιβασμό και την εκτόνωση της έντασης, αφού αμφότερες δεν θα ήθελαν να βρεθούν στρατιωτικά αντιμέτωπες».

14/10/2016 17:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Αμπατζής, Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: