Ο,τι θέλει ο κ. Μουσταφά: Γιατί οι ξένοι και ο Αναστασιάδης κάνουν όλα τα χατήρια του κατοχικού ηγέτη;




Του Κώστα Βενιζέλου

Ήθελε ο Μουσταφά (Ακιντζί) τριμερή στη Νέα Υόρκη, έγινε, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν. Το αποτέλεσμα μετρά και όχι τι δημόσια είχε αναφερθεί αρχικά για το θεαθήναι (εάν και εφόσον υπάρξει πρόοδος κ.λπ., κ.λπ.).

Τώρα ο Μουσταφά θέλει να συζητηθεί στο εξωτερικό το εδαφικό, λόγω, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «των επιφυλάξεων και των ανησυχιών του» (μόνο αυτός έχει!). Και γιατί στο εξωτερικό; Για να μην υπάρξουν, λέγει, διαρροές (διαρροές γίνονται και από τον Βόρειο Πόλο, αλλά ας μην του βάζουμε ιδέες).

Και καλά θα αφήσει μυστικό τι θα συζητήσουν στο εδαφικό μέχρι το τέλος, μέχρι και τα δημοψηφίσματα; Τι λογική είναι αυτή; Θέλει ο Μουσταφά να συζητηθεί το εδαφικό πέμπτο στη σειρά και αφού κλείσουν τα άλλα θέματα; Να τον διευκολύνουμε για να μη θεωρηθεί ότι χαλά το κλίμα τυχόν άρνηση της ε/κ πλευράς; Θέλει να κλείσουν όλα, να τσεπώσει ό,τι μπορεί και να σκληρύνει τη θέση του στο εδαφικό. Τότε, όταν κλείσουν τα τέσσερα κεφάλαια, ή σχεδόν θα κλείσουν, ποιος θα δεχθεί την πίεση για να μη χαλάσει η συμφωνία και «χαθεί η ευκαιρία»; Εκείνος που έχει πάρει στη Διακυβέρνηση, εναρμονίστηκε με το κοινοτικό κεκτημένο, ή αυτός που θα περιμένει να εξασφαλίσει επιστροφές εδαφών;

Ο κ. Μουσταφά, που δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια στην Άγκυρα γιατί αντιλήφθηκε ότι είναι αναλώσιμος, είπε προχθες, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως εφόσον κλείσουν τα τέσσερα κεφάλαια (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ε.Ε., Περιουσιακό), τότε «την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το εδαφικό, σε φόρματ Καμπ Ντέιβιντ και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ». Κοντολογίς, έχει καθορίσει το ραντεβού, μπορεί και να έκλεισε τα εισιτήρια για τις αρχές του Νοεμβρίου για να συζητήσουν το εδαφικό και «όποιος θέλει ας έλθει».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επί του ιδίου θέματος πως «εάν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος, που να το επιτρέπει, θα προχωρήσουμε σε ένα άλλο στάδιο, αυτό της συζήτησης του πέμπτου κεφαλαίου που αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές» προαγγέλοντας μετάβασή του εκτός Κύπρου με τη συνοδεία του Εθνικού Συμβουλίου.

Το έργο αυτό έχει επαναληφθεί. Για να μη μας φορτώσουν τυχόν αποτυχία, φορτώνουμε βαρίδια στη διαδικασία και δεχόμαστε τα καμώματα της τουρκικής πλευράς. Εάν ο κ. Μουσταφά Ακιντζί θέλει να συζητηθεί το εδαφικό σε «απομόνωση», αν και είναι λάθος η μετάβαση εκτός Κύπρου, να το συζητήσει σήμερα ή την Παρασκευή και πριν κλείσει η διακυβέρνηση και τα άλλα θέματα. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Εδαφικό τώρα, να ξέρουμε ποια είναι η θέση της τουρκικής πλευράς και μετά συζήτηση του συνταγματικού. Εκτός κι εάν τα τραβά και εμάς η όρεξή μας!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: