Ο Τραμπ παραμένει προκλητικός και εμμένει στον προεκλογικό του αγώνα: Ετοιμος για “πόλεμο”




Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ παρέμεινε προκλητικός χθες παρά τις κλήσεις να παραιτηθεί από τον προεκλογικό αγώνα, με επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος και δηλώσεις ότι έχει “τρομερή υποστήριξη” παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις μισογυνισμού του.

Την ίδια μέρα που αναμενόταν η δεύτερη τηλεοπτική του αναμέτρηση με την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον, και ένα μήνα περίπου πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ κατέφυγε στα κοινωνικά δίκτυα για να διαλύσει κάθε αμφιβολία ότι προτίθεται συνεχίσει τον αγώνα.

“Τρομερή υποστήριξη (εκτός από μέρος της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας). Ευχαριστώ”, έγραψε στο Twitter.

“Τόσοι αυτάρεσκοι υποκριτές. Δείτε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων – και των εκλογών – τους να μειώνονται”, έγραψε στο Twitter, προφανώς αναφερόμενος σε Ρεπουμπλικανούς που έχουν ξαναθέσει υποψηφιότητα και οι οποίοι έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους για αυτόν λόγω μιας μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του από το 2005 η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Στο βίντεο, ο Τραμπ, που τότε ήταν σταρ σε εκπομπή ριάλιτι στην τηλεόραση, ακούγεται από ανοιχτό μικρόφωνο να μιλάει με χυδαίο τρόπο για τις γυναίκες και για την προσπάθειά του να “ρίξει” μια παντρεμένη γυναίκα. Η μαγνητοφώνηση έγινε λίγους μήνες αφότου παντρεύτηκε την τρίτη του γυναίκα, Μελάνια.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της 16μηνης προεκλογικής του καμπάνιας. Η πίεση που θα του ασκηθεί θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 4:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σεν Λούις. Το τηλεοπτικό κανάλι CNN έχει δηλώσει ότι οι πρώτες ερωτήσεις θα αφορούν το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του στο βίντεο.

Η επικεφαλής επικοινωνιών της Κλίντον Τζένιφερ Παλμιέρι είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο στο οποίο ταξιδεύει για την προεκλογική της αγώνα η Κλίντον, “Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά αποτελούν νέο τοπίο (…), το να αντιμετωπίζεις έναν αντίπαλο ό οποίος βρίσκεται σε καθοδική πορεία, όσον αφορά το ίδιο του το κόμμα να τον εγκαταλείπει καθυστερημένα”.

Παρά την κατάσταση συναγερμού που έχει σημάνει μεταξύ των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τις αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει ο Τραμπ να κερδίσει την υποστήριξη των αναποφάσιστων, υπάρχουν =ενδείξεις ότι πολλοί από τους οπαδούς του τού παραμένουν πιστοί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Morning Consult για το Politico, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, 39% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί, και 45% πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραμείνει. Από αυτούς που είπαν ότι ο Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί, μόνο 12% αυτοχαρακτηρίστηκαν ως Ρεπουμπλικάνοι.

Σε προεκλογική εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Σικάγο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ο Τραμπ δεν φέρεται απαξιωτικά μόνο στις γυναίκες, αλλά και σε μειονότητες, μετανάστες, άτομα άλλων θρησκειών, και άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό, είπε ο Ομπάμα, “δείχνει ότι είναι ανασφαλής” και “ανεβάζει τον εαυτό του μειώνοντας τους άλλους”.

10/10/2016 01:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: