Ο Τραμπ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους




Καθώς απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, όλο κι αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αποσύρουν την υποστήριξή τους από την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, μετά τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο την Παρασκευή, στο οποίο εκφράζεται απαξιωτικά για τις γυναίκες, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο τις έπειθε να έχουν ερωτικές σχέσεις μαζί του.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις του Τραμπ με τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη διάρκεια της 16μηνης προεκλογικής εκστρατείας. Σήμερα το πολιτικό χάσμα έχει διευρυνθεί επικίνδυνα μεταξύ του Τραμπ και του ηγετικού κύκλου των Ρεπουμπλικάνων, σε βαθμό που προδιαγράφει την άσκηση μιας προβληματικής προεδρίας στην περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί στο Λευκό Οίκο, την 8η Νοεμβρίου.

Η διαρρύθμιση του χώρου της χθεσινής τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, έδωσε την ευκαιρία στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να υποβάλουν τις μισές από τις ερωτήσεις, ενώ οι άλλες μισές υποβλήθηκαν από τους συντονιστές της συζήτησης. Παράλληλα, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα εντός του σκηνικού που είχε στηθεί , προκειμένου να απαντούν πιο άμεσα στις ερωτήσεις.

Η 68χρονη Κλίντον και ο 70χρονος Τραμπ στέκονταν όρθιοι προκειμένου ν’ απαντούν σε ερωτήσεις, ενώ η Κλίντον στεκόταν συχνά ακριβώς μπροστά από τους ψηφοφόρους που υπέβαλαν ερωτήσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μία σκηνική αίσθηση άμεσης σύνδεσης με τους ψηφοφόρους. Σε μερικές περιπτώσεις, ο Τραμπ στάθηκε στο ύψος των ώμων της Κλίντον η περιπλανήθηκε στο σκηνικό, ενώ μιλούσε η ίδια.

Ο Τραμπ εξέφρασε τα παράπονά του, για τους δύο συντονιστές της τηλεοπτικής αναμέτρησης Άντερσον Κούπερ από το CNN και Μάρθα Ράντατζ από το ABC News, υποστηρίζοντας ότι η “τηλεμαχία” ήταν “τρεις έναντι ενός.”

Η Κλίντον αναφέρθηκε και στο σχόλιο που είχε κάνει για τους υποστηρικτές του Τραμπ, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει “ καλάθι ελεεινών.” “Μέσα σε λίγες ώρες ζήτησα συγνώμη σχετικά με τον τρόπο που μίλησα, καθώς το πρόβλημά μου δεν είναι με τους υποστηρικτές του, αλλά με τον ίδιο,” τόνισε η Κλίντον.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Κλίντον τονίζοντας: “Μιλάει σκληρά, μιλάει πραγματικά σκληρά. Μιλάει για τους αντάρτες, χωρίς ωστόσο, να γνωρίζει ποιοι είναι οι αντάρτες. Το πρόβλημα είναι ότι οποιαδήποτε ενέργειά της για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ήταν ένα λάθος, μια πραγματική καταστροφή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για τη θητεία της Κλίντον στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ηγεσία του κόμματος, ενώ αν η αντιπαράθεση που εκδηλώνεται συνεχιστεί, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη για τον ίδιο, στην περίπτωση της εκλογής του στο Λευκό Οίκο και αναφορικά με το βαθμό υποστήριξης που θα έχει από τα ενεργά στελέχη του κόμματος τα οποία διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία και τα οποία απομακρύνονται από την προεκλογική του εκστρατεία.

10/10/2016 11:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: