Ο πρόεδρος της Υεμένης απορρίπτει ειρηνευτικό σχέδιο: 47 νεκροί από επιδρομές




Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέρριψε χθες το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο ΟΗΕ, ενώ τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές της συμμαχίας αραβικών κρατών η οποία τον υποστηρίζει στον πόλεμο με τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Ο πρόεδρος Χάντι συναντήθηκε με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ στο Ριάντ, αλλά «αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση» του Οργανισμού, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά πηγές που είναι ενήμερες για το περιεχόμενό του ανέφεραν πως προβλέπει τον διορισμό ενός νέου αντιπροέδρου, μετά την αποχώρηση των ανταρτών από την πρωτεύουσα Σαναά και άλλες πόλεις και την παράδοση των βαρέων όπλων σε ένα τρίτο μέρος.

Ο πρόεδρος Χάντι κατόπιν προβλέπεται να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο ο οποίος θα διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό, στον οποίο θα ανατεθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τόσο τη βόρεια όσο και τη νότια Υεμένη. Οι αντάρτες Χούτι, που προέρχονται από τον βορρά, καταγγέλλουν ότι είχαν περιθωριοποιηθεί από τις κεντρικές αρχές.

Μια ανακοίνωση στο κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων sabanew.net επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος αρνήθηκε να δεχθεί το σχέδιο αυτό και ανέφερε πως ο Χάντι είπε πως η πρόταση «το μόνο που κάνει είναι ότι ανοίγει την πόρτα σε περισσότερα δεινά και στον πόλεμο, δεν είναι σχέδιο ειρήνης».

Στο μεταξύ 30 αντάρτες και φυλακισμένοι σκοτώθηκαν χθες στη δυτική Υεμένη σε αεροπορικές επιδρομές της αραβικής στρατιωτικής συμμαχίας, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Δύο αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας των σιιτών ανταρτών στη Ζαΐντια, βόρεια του λιμανιού της πόλης Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης, όπου βρίσκονταν περίπου 40 κρατούμενοι των Χούτι. Επίσης χθες, τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή στη νοτιοδυτική Υεμένη, σύμφωνα με τους αντάρτες.

30/10/2016 06:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Άντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: