Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει: Στόχος είναι απελευθέρωση-επανένωση της Κύπρου




Τη διαβεβαίωση ότι “οι προσπάθειες αυτές τις μέρες είναι και έντονες, είναι και επίπονες, είναι και με σταθερή την πυξίδα και με σταθερό το στόχο”, που είναι “η απελευθέρωση και η επανένωση”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι “αυτό είναι και θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο στους ήρωες μας”.

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια μνημείου ηρώων του 1974 στο Μάμμαρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους ήρωες Φίλιππο Μιχαήλ, που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τον Πενταδάκτυλο, Αντώνη Γεωργίου, που έπεσε νεκρός υπερασπιζόμενος την Κυθρέα, Δημήτρη Πύρκα, που επίσης χάθηκε στον Πενταδάκτυλο, και Χριστόδουλο Ανδρέου, που πολέμησε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, σημειώνοντας ότι “η μνήμη αποτελεί εθνική ευθύνη και χρέος, και η γνώση της ιστορίας, σε μία χώρα σαν και τη δική μας, συνιστά υποχρέωση”.

“Φιλοδοξία μας είναι και θα πρέπει να είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε ένα σύγχρονο κράτος, που να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ένα σύγχρονο κράτος που θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια του νησιού μας, και όχι το έδαφος που σήμερα ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “είναι για αυτό που είμαστε σε ένα εντατικό διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε μέσα από σωστές προϋποθέσεις να το απαλλάξουμε από την κατοχή, να επανενώσουμε, να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε Κύπριο πολίτη, Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο, ελεύθερα να κινείται, ελεύθερα να εγκαθίσταται, ελεύθερα να αποκτά περιουσία, ελεύθερα να επαγγέλλεται οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας της χώρας μας”.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες, που πραγματικά να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης. Θα πρέπει να ζήσουμε και να βιώσουμε μαζί. Οι κίνδυνοι είναι πάντοτε ενόσω υπάρχει μια εκκρεμότητα μεγάλη. Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνδυνοι για τον κυπριακό Ελληνισμό, για αυτό και φροντίζουμε η πληθυσμιακή αναλογία να διατηρείται όση και εκείνη του 1960 και στο μέλλον, σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι “είναι καλά γνωστός ο κίνδυνος από τον εποικισμό, όχι μόνο για μας αλλά για όλους τους κατοίκους αυτού του νησιού και εννοώ και για τους Τουρκοκύπριους”, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και εκείνοι ότι η λύση μόνο οφέλη μπορεί να δώσει προς όλους”.

“Συνεπώς, η κατανόηση των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να πετύχουμε όχι απλά περαιτέρω πρόοδο, αλλά κάποια στιγμή τη λύση, για να σταθούμε μπροστά στους ήρωες και να τους πούμε ότι δώσαμε τη μάχη μέσα από ειρηνικό διάλογο, κάναμε ένα συμβιβασμό, αλλά αυτός ο συμβιβασμός σώζει την πατρίδα μας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να ζούμε ως Ευρωπαίοι πολίτες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό μέλλον που οι νέοι μας δεν θα χρειάζεται να δώσουν το αίμα τους, που δεν θα χρειαζόμαστε άλλους ήρωες, άλλα μνημεία, αλλά θα δοξάζουμε αυτούς που μας επέτρεψαν να ζούμε στο ελεύθερο και ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία έδαφος για να δώσουμε τη μάχη της ολοκληρωτικής απελευθέρωσης”, σημείωσε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: