Ο γεν. γραμματέας ΑΚΕΛ στο Μαξίμου: Πρόοδος, συγκλίσεις, και η βοήθεια του Ρώσου Λαβρόφ




Σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είχε, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα, ερχόμενος στην Ελλάδα μετά από το ταξίδι του στη Ρωσία ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών όπου συζήτησε για το Κυπριακό και μετέφερε τις θέσεις του κόμματός του.

Αναφορικά με το ταξίδι του στη Ρωσία ο κ. Κυπριακού υπογράμμισε τη στήριξη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τη θέση του ότι «πρέπει να βρεθεί λύση μέσα από την ελεύθερη βούληση και όχι να επιβληθεί» και σημείωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει αν της ζητηθεί για μία δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Ο Άντρος Κυπριανού αποκάλυψε ότι πριν το ταξίδι του στη Ρωσία υπήρχε ανησυχία στην Κύπρο εξαιτίας της αναβάθμισης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας. Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο κ. Κυπριανού «ο κ. Λαβρόφ τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο».

Αναφερόμενος στις επαφές του στην Ελλάδα ο κ. Κυπριανού, υποστήριξε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το πού βρίσκεται το Κυπριακό και για την πρόοδο και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

«Έχουμε αρκετή πρόοδο στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, υπάρχει πρόοδος στο κεφάλαιο Οικονομία και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κυπριανού. Σχετικά με το εδαφικό υποστήριξε ότι «θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη ώστε να διασφαλιστεί ότι ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων θα επιστρέψουν κάτω από την κεντρική κυβέρνηση», πρόταση την οποία, όπως είπε έχει αποδεχθεί και ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης.

«Επίσης προϋπόθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι και η επιστροφή της Μόρφου», προσέθεσε. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η λύση που θέλουμε είναι να απαλλαγούμε από την κατοχή και κανείς να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά μας», υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού.

Τέλος, ο γγ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ είναι μεν κόμμα αντιπολίτευσης αλλά είναι ενεργό για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό.

«Θα φανεί αν είμαστε κοντά σε λύση ή ναυάγιο. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. Η έκκλησή μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού είναι να πείσουν την Τουρκία ότι είναι και για το δικό της συμφέρον η επίλυση του ζητήματος. Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, και αναφέρομαι στα ενεργειακά. Η σωστή επίλυση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει στην συνεργασία για αυτά τα μείζονα θέματα», είπε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Άντρος Κυπριανού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: