Ο Δήμος Αμμοχώστου τίμησε μεταθανάτια τους πεσόντες της εισβολής στην πόλη και επαρχία




Σε μια σεμνή τελετή παρουσία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, που οργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου, τιμήθηκαν μεταθανάτια οι Ελληνοκύπριοι και Ελληνες αξιωματικούς και οπλίτες που έπεσαν, ηρωικά μαχόμενοι, στην πόλη και επαρχία Αμμοχώστου, την περίοδο της τουρκικής εισβολής το 1974.

Η εκδήλωση, που έφερε τον τίτλο «Θαρσείν Χάρη», πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Αμμοχώστου Νίκος Κάρουλλας, καλωσορίζοντας το κοινό, ανέφερε πως «είναι με δέος που αναλάβαμε να εκπληρώσουμε μια υποχρέωση από τις πολλές που έχουν μείνει ανεκπλήρωτες από την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή πολιτεία. Ίσως για να έρθει η λύτρωση, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε και εμείς το δικό μας χρέος. Ταπεινά, με την κατάθεση μιας συγνώμης για την εκκωφαντική απουσία μας, ενωμένοι, μακριά από τα πάθη και τις προσωπικές μας μικρότητες για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Πρόσθεσε ότι «οι μνήμες είναι οδυνηρές, οι πληγές ανοιχτές, η σκέψη διαρκώς εκεί, στους ανθρώπους, σε εκείνους τους τόπους και καιρούς».

Αναφερόμενος στο γλυπτό που δημιούργησε «για αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους» ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, το χαρακτήρισε «ένα ξεχωριστό έργο», εξηγώντας ότι «το φύλλο της δάφνης είναι το σύμβολο της τιμής και της δόξας, το χέρι παριστάνει την αλληλεγγύη και βοήθεια προς τους δικούς τους ανθρώπους, το χέρι που δεν απλώσαμε και το δάκρυ το βουβό κλάμα των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους».

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε ότι «απόψε σε μια σεμνή τελετή, λίγα μόνο μέτρα από τα μισητά συρματοπλέγματα που μας χωρίζουν από την αγαπημένη μας Αμμόχωστο, τιμούμε 42 χρόνια ολόκληρα μετά -και απολογούμαστε γι αυτό- όλα τα παλληκάρια που έδωσαν το πολυτιμότερο τους αγαθό, την ίδια τους τη ζωή για την πατρίδα. Τιμούμε τους λεβέντες μας που υπερασπίστηκαν την πόλη και επαρχία Αμμοχώστου εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974».

Μνημονεύουμε σήμερα τους ήρωες μας, συνέχισε «τους θυμόμαστε και τους τιμούμε. Πρέπει, όμως να θυμόμαστε πως η πατρίδα μας στενάζει κάτω από την μπότα του κατακτητή για 42 ολόκληρα χρόνια. Να θυμόμαστε το χρέος μας απέναντί στους ήρωες μας, απέναντι στις επερχόμενες γενιές, απέναντι στην μακραίωνη ιστορία και το μεγάλο μας πολιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «η Αμμόχωστος είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα στην ελπίδα, που θα ανοίξει την πόρτα για την Κύπρο του μέλλοντος. Ο Δήμος Αμμοχώστου με ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό εργάζεται τόσο για διατήρηση άσβεστης της μνήμης και του πόθου για επιστροφή όσο και για διαφώτιση σε όλο τον κόσμο».

Χαρακτήρισε ξεχωριστή την εκδήλωση και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «παρόλες τις προσπάθειες μας δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός συγγενών για όλους τους ήρωες μας. Εκφράζουμε τις απολογίες μας αλλά δυστυχώς ο αδυσώπητος χρόνος άφησε τα σημάδια του ακόμη και σε αυτή μας την προσπάθεια».

Ο Αλέξης Γαλανός ανέφερε ακόμα ότι «οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πολιτική ηγεσία αλλά και το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου πρέπει να ευοδωθούν. Η κατάληξη σε μια βιώσιμη λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό ελληνισμό είναι η μέγιστη ευθύνη μας, γιατί η επίλυση, είναι ο μόνος τρόπος να απαλλάξουμε τον τόπο μας από τα στρατεύματα κατοχής και να ανακόψουμε την πορεία προς τη διχοτόμηση».

Όλοι ελπίζουμε, κατέληξε, «να είμαστε σήμερα κοντά σε εκείνη την ημέρα που τα παιδιά μας θα ζουν ελεύθεροι σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ένα μέλλον που θα δίνει προοπτικές για πρόοδο και ευημερία».

Συνολικά οι πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 είναι 60. Πενήντα επτά Ελληνοκύπριοι και τρεις Ελληνες, ωστόσο έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός των συγγενών περίπου 36 ηρώων, ο κατάλογος των οποίων δόθηκε από το Υπουργείο Αμυνας.

Οι συγγενείς παρέλαβαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου το γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Φίλιππος Γιαπάνης.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, εκπρόσωπο του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της ελεύθερης και κατεχόμενης Αμμοχώστου, στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές και πλήθος κόσμου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: