Νομική προετοιμασία Κύπρου για αντιμετώπιση ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης στην ΑΟΖ της




Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται με νομικά μέτρα την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πρόκλησης από πλευράς της Τουρκίας στην ΑΟΖ της.

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην παρουσία και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2017 και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο αρμόδιος Υπουργός, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε πως το ΥΠΕΞ κάνει συσκέψεις με τη Γενική Εισαγγελία για το πώς θα αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία “σε περίπτωση νεο-εμφάνισης Barbaros”.

Την περασμένη φορά, η Νομική Υπηρεσία δεν ήταν έτοιμη να υποδείξει νομικά μέτρα, τα οποία στη συνέχεια με ανάθεση υπηρεσιών σε ξένο οίκο μας τα έχει παρουσιάσει, και επομένως τώρα καταστρώνουμε αυτά τα σχέδια για την περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε απάντηση, είπε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας πως είναι γνωστοί οι κίνδυνοι και το ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας να παρενοχλήσει την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ενέργεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της εξωτερικής μας πολιτικής και μας έφερε κοντά με τις άλλες χώρες της Μεσογείου. Προσπαθούμε, ανέφερε, να δημιουργήσουμε ένα πολυμερές βήμα συνεργασίας και οι τριμερείς συνεργασίες να γίνουν σιγά – σιγά μια πολυμερής.

Επεσήμανε πως το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από εταιρείες στον παρόντα διαγωνισμό αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν μεγάλες εταιρείες που ανταγωνίζονται αυτή τη στιγμή, επισημαίνοντας πως στο τεμάχιο 10 γίνεται σύγκρουση μεγάλων εταιρειών.

Για την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ασφαλώς η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αφεθεί από τους Ευρωπαίους να περάσει χωρίς τον αναγκαίο προβληματισμό και την αναγκαία εσωτερική ενδοσκόπηση, σημειώνοντας πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τον Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος δεν θεωρεί ότι η ΕΕ σχετίζεται με την καθημερινή του ζωή.

Είπε πως λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν κάνει μια προκαταρκτική μελέτη για το Brexit και πως ιδρύθηκε Υπουργική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει μόλις η υπηρεσιακή επιτροπή (task force) θα μελετήσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις για κάθε Υπουργείο.

Για το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης είπε πως υπάρχει ένταση και μεγάλο μένος από ευρωπαϊκές χώρες έναντι της Ρωσίας. Ανέφερε πως όταν κάποιοι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήγειραν θέμα κυρώσεων η δική του στάση ήταν κάθετα εναντίον διότι αυτό είναι αντιπαραγωγικό.

Σημείωσε πως υπήρχαν και 3-4 άλλες χώρες που είχαν εκφραστεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο ίδιος ήταν ο πιο κάθετος και χρησιμοποίησε μεγάλη επιχειρηματολογία. Πρόσθεσε πως κατά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Μπρατισλάβα παρόλο που στις διμερείς συνεννοήσεις που είχε υπήρχαν χώρες που συμφωνούσαν μαζί του ότι οι κυρώσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά έξυπνο τρόπο, διότι υποχρέωση για την εφαρμογή της Συνθήκης του Μινσκ έχουν και η Μόσχα και το Κίεβο, στο τέλος ήταν ο μόνος που μίλησε με αυτή την επιχειρηματολογία.

Ο κ. Κασουλίδης είπε εξάλλου πως δεν μπορεί να πει πως έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στην τοποθέτηση της Ρωσίας έναντι του Κυπριακού, εξαιτίας της αλλαγής των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, υποδεικνύοντας πως αυτό δεν παρατηρήθηκε ούτε μετά την κατάρρευση του στρατιωτικού αεροπλάνου της Ρωσίας από την Τουρκία. Επεσήμανε πως η θέση της Ρωσίας είναι πάγια και σταθερή ότι υποστηρίζει λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, αντιτίθεται στην οποιανδήποτε πίεση για χρονοδιαγράμματα, και στην επιβολή λύσης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Σένγκεν, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν πάντα η ένταξη στο Σένγκεν, ωστόσο λόγω της οικονομική κρίσης και της ανάγκης να στηριχθεί η προσπάθεια για τουρισμό από τη Ρωσία “εκρίθη ότι έπρεπε να μετακινηθεί ο χρόνος της επιθυμίας μας για ένταξη”.

Εν τω μεταξύ έχουν επισυμβεί τα γνωστά προβλήματα με το Προσφυγικό, και είναι διαφορετικές οι ευθύνες εάν ανήκουμε στο Σένγκεν και διαφορετικές εάν είμαστε εκτός, ανέφερε, σημειώνοντας πως αν δεν τροποποιηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου, δεν νομίζει ότι είναι σοφό η Κύπρος να μπει στο Σένγκεν.

Εξήγησε πως σύμφωνα με τη Συνθήκη όταν κάποιος πρόσφυγας πάει σε μια χώρα μέλος του Σένγκεν και φύγει για να πάει σε άλλη χώρα τότε αυτή είναι υπόχρεα να τον στείλει πίσω στην πρώτη χώρα εισόδου του στη ζώνη Σένγκεν. “Είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε στο Σένγκεν. Αργά ή γρήγορα πρέπει να μπούμε”, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ωστόσο πως έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε το χρόνο που θα το κάνουμε αυτό.

Σε σχέση με τη “συμφωνία” για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως έγιναν διαμαρτυρίες και πως πολλοί διπλωμάτες διερωτήθηκαν γιατί γίνονται αυτές οι διαμαρτυρίες αφού η Κύπρος έχει ανάγκη το νερό. Εξηγήσαμε ότι η ποσότητά δεν είναι αρκετή ούτε και για τις ανάγκες των κατεχομένων και άρα πώς μπορεί να ονομαστεί αυτό το νερό, νερό της ειρήνης, ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Παράλληλα επεσήμανε πως από την άλλη οι ξένοι κατανοούν πως η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει γραφείο νεολαίας στα κατεχόμενα συνιστά προσπάθεια πλύσης εγκεφάλου για ισλαμοποίηση των κατεχομένων.

Για το θέμα της διαφώτισης, ο κ. Κασουλίδης είπε πως εκείνο που έχει σημασία είναι να επηρεάζονται τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις είπε πως γίνεται ικανοποιητική δουλειά από το ΥΠΕΞ, ενώ αναφέρθηκε και στην ενημέρωση των κοινοβουλίων και των ξένων δημοσιογράφων.

Ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε εξάλλου πως το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα τερματιστεί η αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πράγα. Υπενθύμισε πως τέσσερις πρεσβείες ανέστειλαν τις εργασίες τους μέχρι να προκύψουν καλύτερες ημέρες στην οικονομία. Εν τω μεταξύ, ανέφερε, μας έτυχαν δυο απαραίτητες ανάγκες, το άνοιγμα πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία και στον Καναδά, αφού έκλεισε το προξενείο στο Τορόντο.

Είπε πως η πρεσβεία στην Οττάβα εξυπηρετεί διπλό σκοπό, αφού εκπροσωπείται πλέον πολιτικά το ICAO “και ταυτόχρονα μοιραζόμαστε με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και `Εργων την Πρεσβεία για να έχουμε και εκπρόσωπο της Πολιτικής Αεροπορίας”.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε εξάλλου πως έχει γίνει μια μελέτη από Βρετανούς συμβούλους για πλήρη διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εξωτερικών, για την υλοποίηση της οποίας δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Είπε πως έχουν ήδη ξεκινήσει την αναδιάρθρωση των διευθύνσεων και των τμημάτων, και πως γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων.

Σε ό,τι αφορά τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως “πάντα η πολιτική μας ήταν η πολιτική της αγοράς ακινήτων και ουδέποτε διαφωνήσαμε με την επένδυση ακινήτων”.

Αλλά για να κάνεις αγορά ακινήτου ή θα διαθέτεις το ρευστό ή θα δανειστείς και το Υπουργείο Οικονομικών θέτει δικαιολογημένα τους περιορισμούς του λόγω της έκτακτης οικονομικής κατάστασης που επιβάλλει προσοχή, ανέφερε.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών ανέρχεται σε 80.687.906 ευρώ από τα οποία 70.611.648 αφορούν τακτικές δαπάνες (24.505.218 για τη διοίκηση και 46.106.430 για εξωτερικές υπηρεσίες) και 10.076.258 αναπτυξιακές δαπάνες (8.776.228 για τη διοίκηση και 1.300.030 για τις εξωτερικές δαπάνες).

Ποσοστό 25,75% του προϋπολογισμού του Υπουργείου (20.630.665 ευρώ) αφορά τα συνολικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών (μισθοί επιτόπιου προσωπικού, λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης), 19,40% (15.650.000 ευρώ) την υποχρεωτική συνεισφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και 15,86% (12.799.567) τους μισθούς αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τα πραγματικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών μειώθηκαν κατά 2,8 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 15% σε σχέση με το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας που αναλήφθηκε αυτοβούλως από το Υπουργείο το 2013 για να υπάρξει περιορισμός των δαπανών. Είπε πως το Υπουργείο Εξωτερικών απέδειξε ότι μπορεί με όλους τους περιορισμούς που έχουν γίνει να κάνει την ίδια δουλειά.

Επεσήμανε πως η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου το 2017 οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 1,1 εκ. της συνεισφοράς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και στη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ιορδανία και το Λίβανο (2,3 εκ κατανεμημένα από το 2016 μέχρι το 2019). Υπενθύμισε πως όταν η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις ευρώ, η Κύπρος είπε πως δεν πρόκειται να καταβάλει το ποσό που της αναλογεί στην Τουρκία και προσφέρθηκε να το καταβάλει για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του συνεχάρη τον Υπουργό Εξωτερικών και τους συνεργάτες του οι οποίοι, όπως είπε, υπό τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες κατόρθωσαν όχι μόνο να επιτελέσουν αποτελεσματικά το καθήκον τους και το ρόλο τους για την εξωτερική πολιτική και για το εθνικό μας ζήτημα, αλλά και να αναπτύξουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, υλοποιώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Σημείωσε πως αναφέρεται στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που θα έχουν, όπως σημείωσε συνέχεια με τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου και Κύπρου-Ελλάδας-Παλαιστίνης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τον συνολικό κρατικό προϋπολογισμό. Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ ανάδειξε εκ νέου την ανάγκη το ΥΠΕΞ να διαμορφώνει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, χωρίς υπερβολές, στη βάση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μέσα από την σταθερή τήρηση αρχών.

Είπε πως θα πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά και το ότι είχε και διατηρεί σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις γειτονικές μας χώρες.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε πως η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά πως μέσα στις σημερινές συνθήκες με τις τρομακτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από την κυβέρνηση.

Είπε πως πολλές πρεσβείες μας λειτουργούν μόνο με ένα πρέσβη και πως χρειάζονται σοβαρά κονδύλια που να επιτρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να εκπροσωπείται σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Παράλληλα ανέφερε πως ανέμεναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε πραγματικά να καταστεί γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής. Επεσήμανε πως οι προϋπολογισμοί του ΥΠΕΞ παραμένουν προϋπολογισμοί λιτότητας για ένα ευαίσθητο Υπουργείο το οποίο έχει και την ευθύνη διαφώτισης για το Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: