Νέο βήμα προσάρτησης κατεχομένων στην Τουρκία: Υποθαλάσσια μεταφορά ρεύματος




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των κατεχομένων από την Τουρκία έγινε χθες με την υπογραφή της συμφωνίας του καθεστώτος Ερντογάν με το ψευδοκράτος στα θέματα της σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υπερπόντιση ηλεκτρικού καλωδίου για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα και υπογράφηκε από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον παράνομο «υπουργό» ενέργειας και οικονομίας του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν. Η κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς ακολουθεί την έναρξη της υλοποίησης του λεγόμενου έργου του αιώνα, για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Την ίδια ώρα, η ενέργεια αυτή γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ενώ υπενθυμίζεται συναφώς ότι στα πλαίσια των ΜΟΕ συμφωνήθηκε η ενοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων ελευθέρων περιοχών και κατεχομένων. Η ΑΗΚ έχει πολλές φορές προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα στα κατεχόμενα λόγω βλάβης που είχε υποστεί το δίκτυο τους. Οι κινήσεις αυτές προδήλως εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και αντανακλώνται και στο οικονομικό πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί. Ένα πρωτόκολλο, που ανοίγει το δρόμο για αυστηρότερο έλεγχο και περισσότερη εξάρτηση των κατεχομένων από το καθεστώς της Άγκυρας αλλά και στη βαθμηδόν προσάρτηση στην Τουρκία.

Η χθεσινή συμφωνία αφορά την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, που περιλαμβάνει την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και την παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής.

Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα χρειάζονται επιπρόσθετα φορτία ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα και της λειτουργίας του συστήματος και της διανομής, του νερού από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου από την Τουρκία, η υπογραφή έγινε στο περιθώριο του 23ου Διεθνούς Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ψευδοϋπουργός Ατούν δήλωσε πως «η Τουρκία είναι μια από τις πιο δυνατές χώρες στην περιοχή, έχει γίνει στρατηγικός κόμβος στα θέματα ενέργεια και το έργο του τουρκικού αγωγού, η συμφωνία για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επενδύσεις».

Έσπευσε να υπενθυμίσει πως το 2011 Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν υπογράψει συμφωνία ώστε η Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να κάνει έρευνες σε ξηρά και θάλασσα στα κατεχόμενα( σ.σ. χθες δημοσιεύματα στα κατεχόμενα έκαναν λόγο για νέες έρευνες ως απάντηση στις γεωτρήσεις της ΤΟΤΑΛ). Η διασύνδεση με ένα ενεργειακό σύστημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν που θεωρεί ως ιστορική ευκαιρία μέσω της “μητέρας πατρίδας” να έχουν περισσότερα κέρδη και να πάρουν τη θέση τους οι Τ/κ στο παγκόσμιο σύστημα.

Με τη συμφωνία αυτή, συνέχισε ο Ατούν, μπορεί να είναι εφικτή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στις νότιες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως με έναν άλλο τουρκικό αγωγό θα επιτευχθεί η μεταφορά και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου μέσω του ψευδοκράτους σε άλλα σημεία! Προχώρησε δε και σε μια έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά: «Επαναλαμβάνω και την έκκληση μου προς τη νότια Κύπρο `ελάτε ορίστε να ιδρύσουμε ένα κοινό κέντρο μεταφοράς, να διασυνδεθούμε με την Τουρκία και να μοιραστούμε με αυτούς αυτή την ενέργεια`. Το φυσικό αέριο θα συνδεθεί από δω και μπορεί να διαμορφώσει έναν άλλο τουρκικό αγωγό. Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε ένα έργο ειρήνη, μια μόνιμη λύση μπορεί να υπάρξει».

Ο Τούρκος Υπουργός, Μπεράτ Αλμπαϊράκ στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η συμφωνία δεν έχει σημασία μόνο για την Κύπρο αλλά είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει λόγο για σημαντικά βήματα περιφερειακά.

«Στρατηγική και οικονομική αναγκαιότητα η συμφωνία» – Μελέτη στα κατεχόμενα δείχνει πως το ρεύμα από Τουρκία συμφέρει

ΣΤΑ κατεχόμενα προκλήθηκαν αντιδράσεις στη συμφωνία Τουρκία- ψευδοκράτους για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Η συντεχνία εργαζομένων στην “αρχή ηλεκτρισμού” (EL-SEN) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τη θέση ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας θα έπρεπε να διεξαχθούν οικονομοτεχνικές μελέτες και προειδοποιεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα όμοια μ’ αυτά που προέκυψαν με το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία όπως η τιμολόγηση, η διαχείριση κ.α.

Σύμφωνα εξάλλου με την Χαβαντίς, το επιμελητήριο των Τ/κ ηλεκτρολόγων μηχανολόγων έχει δημοσιεύσει σχετική λεπτομερή έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος θα διασφαλίσει την ασφάλεια στην ποσότητα του προσφερόμενου ηλεκτρισμού, θα αρθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα και έτσι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι η διασύνδεση με την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, αποτελεί μια στρατηγική και οικονομική αναγκαιότητα, ενώ τονίζεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων επί του θέματος αυτού, τίθεται και μία άλλη εναλλακτική, αυτή της διασύνδεσης του δικτύου ηλεκτροδότησης της “βόρειας” Κύπρου μ’ αυτό της “νότιας” Κύπρου. Λόγω όμως της ψηλής τιμής της μονάδας ανά ΚW στον “νότο”, η εξασφάλιση ηλεκτρισμού από τις ελεύθερες περιοχές πέραν των ποσοτήτων που είναι αναγκαίες, δεν θα ήταν και τόσο οικονομική.

Το επιμελητήριο ηλεκτρολόγων μηχανολόγων κάνει αναφορά και στις φυσικοτεχνικές μελέτες, τόσο από μέρους της “αρχής ηλεκτρισμού” (KIB TEK) όσο και από μέρους της Αρχής Ηλεκτρισμού της Τουρκίας (TEİAŞ). Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν εξεταστεί τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα της υποθαλάσσιας διασύνδεσης ηλεκτρικού δικτύου Τουρκίας-ψευδροκράτους με τα πλεονεκτήματα να υπερτερούν.

Ως η πιο οικονομική επιλογή ως προς τον τύπο του υποθαλάσσιου καλωδίου θεωρείται αυτή του καλωδίου δυναμικότητας 200 MW του τύπου 154 Kv HV AC 3X1000 mm2 (εναλλασσόμενο ρεύμα), το κόστος του οποίου μαζί με τα αναγκαία εξαρτήματα, αναμένεται να φθάσει τα 170 εκ. δολάρια.

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε με ανακοίνωσή του η ένωση τ/κ επιχειρηματιών (İŞAD) με τον πρόεδρο, Μετίν Σιαντί σε γραπτή του δήλωση να θεωρεί ότι μετά από αυτό πιστεύει πως είναι πιο εφικτή μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: