Νέο κυνήγι κεφαλών από Ερντογάν: Στο στόχαστρο 73 πιλότοι της τουρκικής αεροπορίας




Νέα επιχείρηση, η τρίτη στη σειρά, ξεκίνησε στην αεροπορική βάση της Κόνιας έπειτα από απόφαση για σύλληψη 73 πιλότων, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οι 45.

Η επιχείρηση γίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) και οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβίαση του συντάγματος, προσπάθεια παρεμπόδισης των νόμιμων οργάνων του κράτους, εξέγερση κατά της κυβέρνησης, ένοπλη εξέγερση εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και συμμετοχή στην οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι πιλότοι διάβαζαν από παιδική ηλικία βιβλία του Φετουλάχ Γκιουλέν και παρακολουθούσαν τα βίντεο της οργάνωσης. Τους έλεγαν επίσης ότι “θα μεγαλώσουμε καλούς ανθρώπους για την πατρίδα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη θρησκεία μέσα στο στρατό”. Οι πιο υπάκουοι στην οργάνωση έπαιρναν προαγωγές, ενώ όσοι δεν είχαν σχέση με την οργάνωση είχαν χαμηλότερα πόστα με τη δικαιολογία ότι ‘δημιουργούν συνέχεια προβλήματα’. Από τους μισθούς τους γινόταν αποκοπή ‘βοήθειας’ η οποία πήγαινε στην οργάνωση.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: