Νέα κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τους Κούρδους της Συρίας: Στοπ στην συνεργασία απαιτεί ο Ερντογάν




Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τους Κούρδους του PYD και YDP και να συνεργαστούν με την Τουρκία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκκα.

“Τώρα προχωρούμε προς την Ελ Μπαμπ. Από εκεί θα κατευθυνθούμε στην Μουνμπίτς και στη Ράκκα. Χθες το βράδυ μίλησα με τον κ. Ομπάμα αρκετή ώρα. Στην τηλεφωνική μας επικοινωνία του είπα ότι θα κάνουμε αυτού του είδους τα βήματα. Δεν χρειαζόμαστε οργανώσεις όπως οι κουρδικές PYD και YDP. Ελάτε να πετάξουμε μαζί το Ισλαμικό Κράτος από την Ράκκα. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα στο Σιντζάρ Δεν θα επιτρέψουμε το Σιντζάρ να μετατραπεί σε νέο Καντίλ”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του σήμερα στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, πηγές της τουρκικής προεδρίας αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Ερντογάν συζήτησε το επόμενο στάδιο της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εξέφρασε και τις ευαισθησίες της Τουρκίας για την επιχείρηση της Μοσούλης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η στέγαση του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι η δήλωση του Αμερικανού στρατηγού των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία προ δύο ημερών ότι το κουρδικό PYD θα είμαι μέρος των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα. Η Τουρκία θεωρεί το PYD ως παράρτημα του ΡΚΚ και το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν το PYD ως σημαντικό τους σύμμαχο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που προκαλεί ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας.

http://mignatiou.com/2016/10/apistefto-amerikaniko-chastouki-se-erntogan-simmachi-mas-sti-machi-kata-tou-ik-i-kourdi/

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: