Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε ελάφρυνση χρέους, έχουμε σήμερα τη χειρότερη κυβέρνηση




«Η Ελλάδα αξίζει και θα έχει μία πολύ καλύτερη κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ευρισκόμενος στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε τους λόγους για τους οποίους ζητά εκλογές και δήλωσε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να τις κερδίσει. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε ότι : «Η Ελλάδα έχει αλλάξει πολλές κυβερνήσεις από το 2009 και έπειτα. Σήμερα, εκτιμώ ότι έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Δεν αποδεικνύεται δεσμευμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα αργήσουν και υποστήριξε τα ακόλουθα: «Όσο πιο σύντομα διεξαχθούν εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα γίνουν. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα αργήσουν οι εκλογές».

Μιλώντας για το κόμμα του υπογράμμισε ότι: «Όποτε και εάν γίνουν εκλογές εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Θα σχηματίσουμε μια ικανή κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω εάν θα συμμαχήσουμε με κάποιο κόμμα. Είναι πολύ νωρίς για να εκφράσω άποψη. Στοχεύουμε να λάβουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή. Βλέπω πολίτες που δεν ανήκουν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας να ακούν με προσοχή τον πολιτικό μας λόγο. Διακρίνω ότι σταδιακά δημιουργείται ένα ρεύμα».

Ωστόσο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι: « ακόμη και εάν εκλεγούμε αυτοδύναμοι, θα επιδιώξουμε να σχηματίσουμε όσο το δυνατόν πιο ευρύ κυβερνητικό σχηματισμό».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική κρίση ήταν βαθύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.« Ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχρέωνε τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, σήμερα θα είμασταν εκτός Μνημονίων. Αντί αυτού, χάσαμε ήδη δύο χρόνια. Και είναι πιθανό να χάσουμε ένα ακόμη χρόνο. Είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα διάσωσης. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Ήταν αποτέλεσμα μιας καταστροφικής διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το 2014, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3% για το 2015 και 3,5% για το 2016. Αντίθετα, είχαμε ύφεση. Αυτό είναι το τίμημα που πλήρωσε η χώρα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης: «Βλέπω όλο και λιγότερες επενδύσεις. Βλέπω όλο και περισσότερους νέους Έλληνες να εγκαταλείπουν τη χώρα. Βλέπω ένα παραλυμένο τραπεζικό σύστημα. Και δεν βλέπω μια κυβέρνηση ικανή να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι στην πράξη υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Και όχι μια κυβέρνηση που απλώς συζητά για μεταρρυθμίσεις δίχως να παράγει έργο…Η ανεργία στην Ελλάδα είναι, περίπου, στο 24%. Δεν υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Είμαι βέβαιος ότι εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, αρκετοί νέοι που έφυγαν θα γυρίσουν στην πατρίδα τους. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της αποδοτικότητας με χρήση τεχνολογικών εργαλείων. Διαθέτουμε μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εκμεταλλευτούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας οικονομολόγος, που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και παράλληλα να επιτύχει ανάκαμψη της οικονομίας της. Για να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Να μας ανήκει κάθε μεταρρύθμιση», υποστήριξε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση χρέους. «Το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκτιμώ ότι το Δ.Ν.Τ. έχει υποτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια κυβέρνηση δεσμευμένη στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα. Θα αποδείξουμε ότι ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Σκοπεύουμε να στηριχθούμε στην ουσία της πολιτικής. Δεν θα εκστομίσουμε ψεύτικες υποσχέσεις».

14/10/2016 19:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: