Μετ’ εμποδίων η διαπραγμάτευση με δανειστές με τους φόβους για νέα μέτρα να ενισχύονται




Με τον πέλεκυ των νέων μέτρων να επικρέμεται εμφανώς υπεράνω της Ελλάδας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε θολά νερά και με προβλήματα.

Οι πιστωτές ζητούν πρόσθετα στοιχεία, «ξεσκονίζουν» προβλέψεις και παρεμβάσεις για την επίτευξη των στόχων για το πλεόνασμα, ειδικά του 2017, και καλλιεργούν κλίμα αμφισβήτησης.

Η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που για την τρόικα παραμένει μη διασφαλισμένη, ο «ακατάσχετος» λογαριασμός για τις επιχειρήσεις που κινδυνεύει να μείνει στις εξαγγελίες, και περαιτέρω μείωση στο αφορολόγητο, με το ΔΝΤ να πιέζει για συρρίκνωσή του σε 5.000 ευρώ, βαραίνουν το κλίμα. Τα δημοσιονομικά, πρακτικά, άνοιξαν χθες σε σύσκεψη των Ευκλ. Τσακαλώτου, Γ. Χουλιαράκη με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών συμφωνήθηκε, από κοινού, να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών και επεξεργασία δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν εμπεριστατωμένες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Όπως αναφέρουν στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ οι συνάδελφοι Μαρία Βουργάνα και Ελευθερία Αρλαπάνου, κυβερνητικά στελέχη έκαναν χθες λόγο για τεχνικές συζητήσεις, και εκτιμούσαν πως δεν ζητούνται πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά κινούνται σε επικίνδυνα νερά, με τους πιστωτές να μην έχουν πειστεί για τις προβλέψεις στις οποίες στηρίζεται ο προϋπολογισμός του 2017 και η επίτευξη των συμφωνημένων στόχων. Άλλωστε και οι πιστωτές διαφωνούν μεταξύ τους, για σειρά ζητημάτων, με το ΔΝΤ να τηρεί σκληρή γραμμή, αμφισβητώντας την αισιοδοξία των προβλέψεων της ευρωπαϊκής πλευράς αλλά και της Αθήνας.

Η πρώτη φάση της αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο, Πέμπτη, και το πιθανότερο είναι οι επικεφαλής των Θεσμών να επιστρέψουν το Νοέμβριο, μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο.

Χθες η προσοχή επικεντρώθηκε:

Στην επί τα χείρω αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 (στο 0,2% του ΑΕΠ από 0,7%) καθώς επιχειρείται να αποτιμηθεί σε ποια έκταση θα υπάρξουν επιπτώσεις φέτος.

Στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στην εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ, που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, 1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και σε ποια έκταση η υπεραπόδοση έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα για το 2017. Η Αθήνα εκτιμά πως δεν τίθεται εν αμφιβόλω η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Για το 2017 η συζήτηση παραμένει ανοικτή. Εάν οι πιστωτές δεν πειστούν για την υπεραπόδοση των μέτρων στα έσοδα και το 2017, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως θα μπορούσε να προκύψει «μαξιλάρι» 300 εκατ. ευρώ από κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, στους τομείς, Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.

Αυτά θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν προς τη χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που είναι και το μεγάλο αγκάθι. Παράλληλα θα περιοριστεί η Αθήνα στον στόχο για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ εγκαταλείποντας την εκτίμηση του προσχεδίου για πλεόνασμα τουλάχιστον 1,8%.

Αφορολόγητο

Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν θα δεχθούμε μείωση, υποστήριζε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων, για το ΚΕΑ εκτός από το ΔΝΤ που πιέζει εδώ και μήνες για μείωσή του, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προτείνει το «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ για να προκύψουν οι πόροι για το ΚΕΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πόροι για το ΚΕΑ μπορούν να εξοικονομηθούν και από άλλες πηγές, όπως η επισκόπηση δαπανών (spending review) που θα ολοκληρωθεί το 2017. Πάντως ο τρόπος χρηματοδότησης του ΚΕΑ σε μόνιμη βάση παραμένει στον αέρα.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 έχουν εγγραφεί 760 εκατ. ευρώ με την «υπόσχεση να γίνουν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων μόνιμου χαρακτήρα από την αναμόρφωση του χάρτη των προνοιακών επιδομάτων». Στις συναντήσεις των Γ. Χουλιαράκη και Θ. Φωτίου με τους Θεσμούς επισημάνθηκαν τα περιορισμένα περιθώρια που υπάρχουν για περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε συνδυασμό με την αυξημένη φτώχεια. Το θέμα θα εξεταστεί τον Νοέμβριο.

Ακατάσχετο

Ανοικτό παραμένει το θέμα της δημιουργίας ενός, έστω και μερικώς, ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και εκτιμάται ότι δύσκολα θα βρεθεί λύση μέχρι μεθαύριο. Οι Θεσμοί φαίνεται να συζητούν πρόταση για «ακατάσχετο» τραπεζικό λογαριασμό, που θα αφορά όμως, μόνο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές προς ιδιώτες και δημόσιο. Οι πιστωτές εκτιμούν πως η διασύνδεση του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού με τις διατάξεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα πιέσει τις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές, να έρθουν σε συμφωνία με όσους χρωστούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βάλουν λουκέτο και να αποχωρήσουν από την αγορά.

Μεσοπρόθεσμο

Η κυβέρνηση επιμένει στη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 (κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ) και προτίθεται να διατηρήσει ανοικτό το θέμα έως το τέλος της αξιολόγησης, για να κλείσουν όλα μαζί, τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Το θέμα συνδέεται και με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, το ΔΝΤ συντάσσεται με την ανάγκη μείωσης των στόχων, αλλά η Ευρωζώνη δεν το συζητά στην παρούσα φάση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: