Με κατάρριψη απειλεί τα τουρκικά αεροσκάφη η Δαμασκός: Νέα συμμαχία Άσαντ και Κούρδων;




Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι θα καταρρίψουν οποιοδήποτε πολεμικό αεροσκάφος της Τουρκίας εισέλθει στον συριακό εναέριο χώρο.

Η δήλωση αυτή γίνεται μετά τις φονικές επιδρομές που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα κατά των Κούρδων του YPG στο έδαφος της βόρειας Συρίας. «Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστεί ξανά ο συριακός εναέριος χώρος από τουρκικά μαχητικά θα αντιμετωπιστεί με τα όπλα και τα αεροσκάφη αυτά θα καταρριφθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συριακό επιτελείο.

Κούρδοι και καθεστώς Άσαντ ήρθαν πριν μερικούς μήνες σε σύγκρουση. Ωστόσο φαίνεται πως τώρα η Δαμασκός αποφάσισε να ξανακερδίσει τους Κούρδους προσφέροντάς τους, στην ουσία, αεροπορική κάλυψη από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα έναντι των οποίων οι ίδιοι δεν έχουν άμυνα.

Η στάση αυτή της Δαμασκού πιθανόν να σχετίζεται και με την στάση των ΗΠΑ οι οποίες επέτρεψαν την τουρκική εισβολη στην Συρία, έστω και έμμεση με προμετωπίδα τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των Κούρδων που άλλωστε αποτελούν τα πλέον αξιόμαχα τμήματα στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ στην Συρία.

Η Μόσχα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υποχρεώσει τις ΗΠΑ να διαλέξουν μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων, πικρό ποτήρι που η Ουάσινγκτον επιμελώς αποφεύγει να πιεί. Αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τους Κούρδους κινδυνεύουν να στείλουν την Τουρκία στις αγκάλες του Πούτιν. Αν διαλέξουν την Άγκυρα ίσως οι Κούρδοι βρουν άλλους υποστηρικτές.

http://mignatiou.com/2016/10/tourkiko-egklima-anetia-dolofoniki-epithesi-kata-kourdon-tis-sirias-me-dekades-nekrous/

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: