Μαύρη τρύπα και αδιέξοδο στην κυπριακή Οικονομία: Καμία προετοιμασία για ευρώ, φορολογία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δυσκολίες και θέματα που προκύπτουν ή ξανανοίγουν δημιουργούνται μαύρες τρύπες και στο κεφάλαιο της Οικονομίας, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως πληροφορούμαστε, σημαντικό έργο παραμένει να γίνει και στο κεφάλαιο της Οικονομίας τόσο για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων όσο και για μια συμφωνία επί των υπολοίπων θεμάτων που εκκρεμούν. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, για παράδειγμα για το Εσωτερικό Σύμφωνο Σταθερότητας, τα τελωνεία, το ΦΠΑ και την άμεση φορολογία δεν υπάρχει ακόμη προετοιμασία για να εφαρμοστούν από την πρώτη ημέρα μιας συμφωνίας.

Περαιτέρω, από ότι συναφώς πληροφορούμαστε, ενώ η συμφωνία των πλευρών ήταν ανέκαθεν ότι το Ευρώ θα είναι το επίσημο νόμισμα της χώρας από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης, ωστόσο οι απαιτούμενες προετοιμασίες δεν έχουν κάν αρχίσει. Ακόμη, δεν έγινε η αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών (Asset Quality Review) που αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία των τραπεζών που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Χωρίς αυτή την αξιολόγηση, δεν μπορεί, όπως σημειώνεται, να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα των τραπεζών στα κατεχόμενα, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεσμεύθηκε να προωθήσει το θέμα και να υπάρξει συντονισμός. Την ίδια ώρα, για το θέμα του Ευρώ, η τ/κ πλευρά θεωρεί πως η αρμόδια επιτροπή «δεν κινείται ως πρέπει».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, διά του Μουσταφά Ακιντζί, απαιτεί την ύπαρξη ειδικής πλειοψηφίας για την έγκριση του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει τη θετική ψήφο οκτώ Γερουσιαστών από την κάθε κοινότητα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπέδειξε ότι απαιτείται η θετική ψήφος πέντε γερουσιαστών για απλή πλειοψηφία και ότι η εμμονή να έχουμε τη θετική ψήφο ακόμη 3 γερουσιαστών, περιπλέκει τα πράγματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να επανεξετάσουν την θέση της υπενθυμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμόζει το μηχανισμό οικονομικής εξίσωσης που θα συμφωνηθεί..

Την ίδια ώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η κρατική βοήθεια που θα δίνεται θα είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ. Στην αντίπερα όχθη, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται αυτή τη ρύθμιση με τον ισχυρισμό ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάζει απευθείας τις κρατικές ενισχύσεις, που θα δίνουν οι πολιτείες και δεν μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκρίνει ή να απορρίπτει αυτά τα σχέδια . Η ελληνοκυπριακή διευκρινίζει επί τούτου πως ναι μεν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα αποφασίζει ποιος θα πάρει κρατική βοήθεια, αλλά πρέπει να υπάρχει εθνική εποπτική αρχή. Αυτή θα έχει την ευθύνη να διασφαλίζει ότι όλα τα σχέδια κρατικής βοήθειας από όποιον και αν δίνονται πληρούν τους κανόνες της Ε.Ε. και θα συνεννοείται με τις Βρυξέλλες εκ μέρους του κράτους μέλους.

Δεν δίνουν στοιχεία, κρύβουν το χρέος
Η τουρκική πλευρά αρνείται να δώσει στοιχεία για τις τράπεζες που λειτουργούν στα κατεχόμενα στα κλιμάκια των ειδικών του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι μελέτες που ανέλαβαν να κάνουν οι δυο Οργανισμοί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα ασχολούνται βασικά με τα οικονομικά της λύσης, πλην όμως τα συμπεράσματα τους θα είναι ελλειμματικά εάν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα στοιχεία που αποκρύβει το κατοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψευδοκυβέρνηση αρνείται κάθε συνεργασία ενώ επιχειρούν να κρύψουν και το ακριβές ύψος του χρέους προς την Τουρκία.

Την ίδια ώρα προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και στις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά το κεφάλαιο της Οικονομίας, το οποίο θεωρείται από τα εύκολα.

Να αποφασίζουν τα συνιστώντα για διαρθρωτικά ταμεία

ΑΝ και υπήρξε σύγκλιση στο θέμα της Διαχείριση Χρέους και προνοούσε την ύπαρξη ενός μηχανισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την παρακολούθηση του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών , ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προβεί σε εισήγηση για την ύπαρξη μιας μόνο δομής. Υπό το φως αυτής της εισήγησης από το ΔΝΤ, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλοντας να βελτιώσει τη σύγκλιση προχώρησε να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες ενός ομοσπονδιακού γραφείου διαχείρισης χρέους. Στόχος, όπως επεξηγήθηκε, να υποβοηθηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και η αποφυγή δημιουργίας υπέρογκων χρεών. Σε αυτά τα επιχειρήματα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι η εισήγηση του ΔΝΤ δεν είναι εναρμονισμένη με τα δεδομένα της Κύπρου.

Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίχθηκε, η ομοσπονδιακή δομή της κράτους προνοεί πολλές δομές σε διάφορα επίπεδα και ως εκ τούτου επέμεινε στην αρχική σύγκλιση, απορρίπτοντας την εισήγηση του ΔΝΤ. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης διαφωνεί με τη ρύθμιση 2:1 για την Κεντρική Τράπεζα. Η νέα τ/κ πρόταση για τη σύνθεση του Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας είναι η συμμετοχή πέντε προσώπων. Συγκεκριμένα, του Διοικητή, Υποδιοικητή, ενός Ελληνοκύπριου, ενός Τουρκοκύπριου και ενός ξένου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί οτιδήποτε πέραν από την αναλογία 2:1.

Στο μεταξύ, παρά τη σύγκλιση στο ζήτημα της ενιαίας αρχής διαχείρισης των κεφαλαίων της Ε.Ε. σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η τ/κ πλευρά υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής των συνιστωσών πολιτειών στην αρχή αυτή και τις αποφάσεις που θα σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Η ε/κ πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει φανεί στην πράξη το πως οι περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τις υπόλοιπες.

Ο κατοχικός ηγέτης διαφωνεί με τη ρύθμιση 2:1 για την Κεντρική Τράπεζα. Η νέα τ/κ πρόταση για τη σύνθεση του Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας είναι η συμμετοχή 5 προσώπων: του Διοικητή, Υποδιοικητή, ενός Ελληνοκ, ενός ΤΚ και ενός ξένου. ΠτΔ απάντησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί οτιδήποτε έκτος του 2:1.»

Σελ. 6 «NUTS2: Παρά τη σύγκλιση στο ζήτημα της NUTS2 περί ύπαρξης ενιαίας αρχής διαχείρισης των κεφαλαίων της Ε.Ε. σε ομοσπονδιακό επίπεδο ο Τ/Κ τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των συνιστωσών πολιτειών στην αρχή αυτή και τις αποφάσεις που θα σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.»…«Ο Ε/Κ διαπραγματευτής τόνισε ότι πρέπει να δούμε στην πράξη το πως οι περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης όπως η λιγότερο αναπτυγμένη πολιτεία»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: