Λίγο έλειψε να μην υπογραφεί η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για τον Turkish Stream, λόγω διαφωνιών




Τη συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας Τουρκίας και Ρωσίας ενώπιον των Προέδρων των χωρών τους, Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Η συνάντηση είχε ξεκινήσει στις 17.00 και ολοκληρώθηκε στις 19.00, ωστόσο η υπογραφή της συμφωνίας και οι δηλώσεις έγιναν μία ώρα αργότερα, λόγω διαφωνίας σε κάποια έκφραση της συμφωνίας, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως είναι πεποίθησή του πως η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί με ταχύτητα. Όπως είπε, σήμερα πέρασαν ολόκληρη τη μέρα με το Ρώσο ομόλογό του, ενώ τις διαπραγματεύσεις θα τις συζητήσουν οι εμπειρογνώμονες τους. Θα έχουν, όπως είπε, συζητήσεις επί οικονομικών, πολιτικών, αμυντικών, τουριστικών και πολιτιστικών θεμάτων.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και το Συριακό, καθώς και την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη, αξιολογώντας το είδος της συνεργασίας που μπορούν να έχουν σε αυτό το θέμα. Για το συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, το οποίο θα συνεχιστεί για άλλες δύο μέρες, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα είναι πλέον μεταξύ των ειδικών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε από την πλευρά του ότι η ρωσική Κυβέρνηση σήμερα αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές κάποιων ειδών από την Τουρκία, ενώ συμφώνησαν να υπάρξει μείωση στην τιμή πώλησης φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν την ίδια άποψη με την Τουρκία στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, προσθέτοντας ότι και η Μόσχα θέλει να φτάσει στην περιοχή η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την πρότασή τους. Τέλος, είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία στον τομέα την αμυντικής βιομηχανίας.

ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗς ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ …ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: