Κτυπούσε λάθος πόρτα η Νούλαντ: Αντί στην Άγκυρα, πήγαινε στον Ακιντζί που δεν είχε τις απαντήσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο κατάλογος των θεμάτων που ήγειρε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μια σειρά ζητήματα που λειτουργούν υπονομευτικά και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αφορούν τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας.

Αυτό υποδείχθηκε προς τη Βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, η οποία προσφέρθηκε να πάρει και να φέρει μηνύματα στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αποστολή που δεν απέφερε αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως εντός της χθεσινής ημέρας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είδε δυο φορές χωριστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, ενώ στο μεσοδιάστημα Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν συνάντηση. Ως εκ τούτου η κ. Νούλαντ μόνο ως ρόλο… μεταφράστριας μπορούσε να αναλάβει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από τα όσα έθεσε ο κ. Αναστασιάδης στο μόνο που διαπιστώθηκε κάποια διαφοροποίηση από τουρκικής πλευράς, ήταν στη μέχρι σήμερα άρνηση της για πρόσβαση στα στοιχεία τραπεζών στα κατεχόμενα, στα πλαίσια μελετών που κάνουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα. Στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα αυτό, όπως υποσχέθηκε ο Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος ήγειρε στην Αμερικανίδα το θέμα της ασφάλειας-εγγυήσεων, της συμφωνίας για μεταφορά ηλεκτρισμού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα, της μη αλλαγής ώρας στα κατεχόμενα στο τέλος του μηνός όπως θα πράξει η Τουρκία, τα προσκόμματα που θέτει το κατοχικό καθεστώς για διορισμό εκπαιδευτικών στο Ριζοκάρπασο και στην τέλεση λειτουργιών σε εκκλησίες στα κατεχόμενα.

Η κ. Νούλαντ μετά την πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πήγε στα κατεχόμενα και έθεσε τα ζητήματα αυτά στον κ. Ακιντζί, ο οποίος ουσιαστικά δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις. Για το θέμα των εγγυήσεων, είπε και δημόσια χθες ότι «οι προσεγγίσεις ότι είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, θα γίνουμε όλοι μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν τυγχάνουν αποδοχής από τους Τ/κ και ούτε πρόκειται να τύχουν». Βασικά επέμενε στη φόρμουλα για εγγυήσεις του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου από την Τουρκία.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε πως θα συνεχιστεί το καθεστώς των εγγυήσεων σημειώνοντας πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Είπε δε πως άλλαξαν τα δεδομένα από το 1960, λέγοντας πως σήμερα υπάρχουν άλλα ζητήματα, όπως το φυσικό αέριο, η τρομοκρατία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κατάλογος με τα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος στην κ. Νούλαντ, τα συζήτησε και με τον Μουσταφά Ακιντζί, όταν συναντήθηκαν στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Ο κατοχικός ηγέτης αρκέστηκε να πει πως προσπαθεί, αλλά τίποτα συγκεκριμένο δεν ανέφερε. Σημειώνεται πως ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η κ. Νούλαντ θα είχε το απόγευμα πρώτα συνάντηση με τον Ακιντζί και μετά με τον Πρόεδρο, τελικά αυτό δεν έγινε. Είδε τελευταίο τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την απογευματινή συνάντηση με την Αμερικανίδα αξιωματούχο είπε πως «αυτό το οποίο προσπαθούν, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες, είναι να δουν πώς μπορούν να συμβάλουν στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν αφορούν τα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος. Και είναι ευπρόσδεκτοι, οποιοιδήποτε θελήσουν να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων προς ξεπέρασμα προβλημάτων ή απαιτήσεων που δεν αφορούν την εσωτερική πτυχή».

Η κ. Νούλαντ, η οποία χθες το απόγευμα επισκέφθηκε την κλειστή περιοχή Αμμοχώστου, δήλωσε πως «ερχόμαστε ως φίλοι της διαδικασίας και ως υπερασπιστές», προσθέτοντας πως η διαδικασία καθοδηγείται ως επί το πλείστον από τους δύο ηγέτες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη κ. Mustafa Aknc, και τον κ. Μαυρογιάννη. Λευκωσία 13 Οκτωβρίου 2016. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη κ. Mustafa Aknc, και τον κ. Μαυρογιάννη. Λευκωσία 13 Οκτωβρίου 2016. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Νέες συγκλίσεις  στο συνταγματικό – Συνεχίζουν και σήμερα για Διακυβέρνηση

Παρατηρήθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις σε ορισμένα των θεμάτων, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη χθεσινή του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν κάποιες διαφορές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «συζητήσαμε τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, του τρόπου λήψεως αποφάσεων και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποιήσεων μελλοντικά του Συντάγματος.. Παρατηρήθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις σε ορισμένα των θεμάτων, παραμένουν κάποιες διαφορές για αυτό και θα συνεχίσουμε και αύριο( σήμερα)».

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες παράγουν αυτό για το οποίο έχουν εντατικοποιηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ναι. Θα υπάρχουν διαφορές και θα παραμείνουν διαφορές προ της ολοκληρώσεως – εάν και εφόσον οι προτάσεις θα είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι εργαζόμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση και θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κατανόηση εκεί όπου δεν εδράζεται σε ισχυρά επιχειρήματα η επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς για θέσεις οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».

Άναψε κόκκινο στην τέλεση λειτουργιών – Το κατοχικό καθεστώς έκοψε τρεις αιτήσεις σε Επτακώμη, Αγκαστίνα και Στρογγυλό

ΤΟ κατοχικό καθεστώς απέρριψε αιτήσεις Ελληνοκυπρίων να τελέσουν λειτουργίες σε κατεχόμενες εκκλησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που είχαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών διαβιβάσει αιτήματα βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη εξέλιξη να εισπράξουν αρνητική απάντηση από το ψευδοκράτος.

Οι τελευταίες περιπτώσεις αφορούν λειτουργίες στον Απόστολο Λουκά στην Επτακώμη (16/10), στον Άγιο Θεράποντα στην Αγκαστίνα (15/10), στην Αγία Παρασκευή στον Στρογγυλό (23/10). Σημειώνεται ότι το κατοχικό καθεστώς τον τελευταίο χρόνο υιοθετεί αυτή την τακτική, της άρνησης δηλαδή να δεχθεί την τέλεση λειτουργιών στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το κατοχικό καθεστώς απέρριψε τρεις αιτήσεις Ελληνοκυπρίων για την τέλεση λειτουργιών στις κατεχόμενες εκκλησίες των Μαντρών, Παλαικύθρου και Γαϊδουρά. Μέσω των Ηνωμένων Εθνών οι Τούρκοι επανέλαβαν την ίδια απάντηση που δίνουν στα πλείστα αιτήματα που τους διαβιβάζονται από Ελληνοκυπρίους για θέματα άσκησης θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Το θέμα αυτό, της απαγόρευσης δηλαδή της τέλεσης λειτουργιών, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προς την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις κα Βικτόρια Νιούλαντ, κατά τη χθεσινή πρωινή τους συνάντησης. Ήταν μεταξύ των θεμάτων που ανέλαβε να μεταφέρει η Αμερικανίδα αξιωματούχος στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: