Τα βρήκαν στην Αστυνομία: Κρυφά βέτο από τον Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στα σώματα ασφαλείας τα βρήκαν, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως και στην Μικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της Ε.Ε. Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα ως προς την λειτουργία των Ρυθμιστικών Αρχών καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στο δικαίωμα βέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα των σωμάτων ασφαλείας, η αναλογία στην αστυνομία (ομοσπονδιακή και συνιστώντων κρατών) θα είναι 60:40. Την ίδια ώρα, σε δυο τμήματα, Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων και Μηχανοκίνητη Μονάδα, όπως η ΜΜΑΔ, που θα ανήκει στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η αναλογία θα είναι 50:50. Συμφωνία επιτεύχθηκε και στη σύνθεση της Επιτροπής Ε.Ε. «και στον τρόπο λήψης αποφάσεων έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παίρνει αποφάσεις εγκαίρως με τη συμμετοχή του στην Ένωση», όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στην Επιτροπή, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι υπουργοί που έχουν αρμοδιότητα στα υπό συζήτηση θέματα καθώς και εκπρόσωποι των συνιστώντων εκεί που θα κρίνεται αναγκαίο ( για ζητήματα που θα τους αφορά και θα επηρεάζονται τα κρατίδια).

Πληροφορίες αναφέρουν πως για την λειτουργία Επιτροπών, όπως αυτές της Κεφαλαιαγοράς και Ανταγωνισμού ενώ υπήρξε συμφωνία για τη σύνθεση( 2:1), ωστόσο, η τουρκοκυπριακή πλευρά εγείρει τώρα ένα άλλο ζήτημα: Για να λαμβάνονται αποφάσεις θα πρέπει να υπάρχει και μια θετική ψήφος από την τ/κ πλευρά. Τούτο συνιστά «κρυφό βέτο» και είναι σαφές πως τέτοιες ρυθμίσεις που προτείνονται καθιστούν αβέβαιη την λειτουργικότητα των επιτροπών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος στα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και του τρόπου λήψης αποφάσεων στα διάφορα όργανα του κράτους, Επιτροπές και Ρυθμιστικές Αρχές, όπως υπήρξε και σημαντική πρόοδος στη Μικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ευρύτερα πολιτικής που θα ακολουθεί το κράτος έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται κενά». Είπε πως «παραμένουν κάποιες επιμέρους πτυχές οι οποίες παραπέμφθηκαν στους διαπραγματευτές προκειμένου να υπάρξει μια ολική συμφωνία στα όσα έχω αναφέρει».

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντηση είχε ένα… καλό λόγο να πει για την ε/κ πλευρά. Εξέφρασε την άποψη ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει αποδεχτεί όσο χρειάζεται την έννοια της ομοσπονδίας σημειώνοντας ότι έχει προσέξει πως κάποτε σε διαφωνίες υπάρχουν εννοιολογικές δυσκολίες. Ανέφερε πως στην ε/κ πλευρά την έννοια της ομοσπονδίας πρέπει να την κάνουν κτήμα τους, να την αποδεχθούν» και πρόσθεσε την παρατήρηση ότι «κάποτε σε συγκεκριμένα θέματα, το ότι θα δημιουργήσουμε ένα ομόσπονδο κράτος, δεν έχει επικρατήσει».

Αυτό, συνέχισε, δεν συμβαίνει πάντα, αλλά κάποτε το συναντά και τέτοια θέματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε για να μπορέσουμε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα.

Δεν αποκλείεται και συζητήσεις το Νοέμβριο – Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και το Νοέμβριο οι συζητήσεις στα πλαίσια της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας εμμέσως για αργότερα το εδαφικό.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η συζήτηση επί του εδαφικού και πότε θα μεταβούν οι ηγέτες στο εξωτερικό για συζήτηση του, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε ακόμα αρκετές συναντήσεις να πραγματοποιήσουμε στην Κύπρο. Μετά το τέλος θα διαφανεί πού οδηγούμεθα, εάν χρειάζονται κάποιες νέες συναντήσεις κατά το Νοέμβριο ώστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στα κεφάλαια που εξετάζουμε και εν συνεχεία θα αποφασιστεί πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση και του εδαφικού».

Σε ερώτηση αν αναμένουμε πρωτοβουλίες και από άλλες χώρες για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «ναι φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι και ευπρόσδεκτα βεβαίως. Κάθε προσπάθεια παρέμβασης σε ένα απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν πλήττει ποσώς βεβαίως την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη». Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε χθες με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και αν είναι πιο αισιόδοξος, ο Πρόεδρος είπε «να μην είστε απογοητευμένοι». Πρόσθεσε ότι «έγινε ένα brainstorming το οποίο απασχόλησε και την ίδια και τους συνομιλητές μας».

Ερωτηθείς τι θα απασχολήσει τη συνάντηση αύριο Κυριακή, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα είναι τα θέματα της ιθαγένειας και των ελευθεριών».

ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΘΕΣΗ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να πει αν παραμένουν μεγάλα εμπόδια στα τρία κεφάλαια που συζητούνται τώρα, είπε ότι «θα εξαντληθούμε για να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει από πλευράς Τουρκίας ανταπόκριση στα κεφάλαια που την αφορούν και στα οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ερωτηθείς για το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, ο Πρόεδρος είπε ότι «προς αποτροπή ή εξουδετέρωση του ισχυρισμού ότι επιβάλλεται να έχουμε τουρκικές εγγυήσεις ή τουρκική παρουσία, είναι η πρόταση που κατέθεσα και που προβλέπει την πολυεθνική αστυνομία είτε μια αυξημένη εντολή της ειρηνευτικής δύναμης που να προλαμβάνει να καταστέλλει και να αποτρέπει κίνδυνους που τάχα εμφανίζονται ότι μπορεί να δημιουργηθούν».

ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Εεκτός από κάποιες λεπτομέρειες, είπε ο χθες ο κ. Ακιντζί, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, ενώ έγινε ( χθες) και ανταλλαγή απόψεων και σε άλλα θέματα που άπτονται αυτού του πεδίου.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε και πάλι είναι ότι υπάρχουν θέματα στα οποία δεν υπάρχει ακόμη κατανόηση, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.. Γενικά, αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται κάποιες μέρες με περισσότερες και κάποιες μέρες με λιγότερες συγκλίσεις» είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι θα έχουν τις επόμενες συναντήσεις αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα και πως ολόκληρο τον Οκτώβριο οι συναντήσεις των δύο ηγετών θα φτάσουν τις 10. Μετά από αυτές, κατέληξε, «θα έχουμε μπροστά μας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: