Κλιμακώνει η Άγκυρα: Παραβιάσεις βάσει σχεδίου και ΝΟΤΑΜ για Σαμοθράκη και Λωζάννη!




Του Γιώργου Πετράκη

Νέα τακτική υιοθετεί η Άγκυρα, συνοδεύοντας τις ΝΟΤΑΜ που εκδίδει για την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με υπερπτήσεις νησιών και βραχονησίδων και παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, όπως έγινε σήμερα με την υπέρπτηση στην βραχονησίδα Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος, καθώς λίγες ώρες πριν με ΝΟΤΑΜ που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές αμφισβητούσαν το δικαίωμα της Ελλάδας να συμπεριλάβει σε σχεδιασμό ασκήσεων την Σαμοθράκη.

Το μεσημέρι ένα ζεύγος τουρκικών F-16 μπήκε στο FIR βορειοανατολικά της Χίου στις 15.07 και πέταξε πάνω από την Παναγιά σε ύψος 8.800 ποδών, ενώ την ιδία ώρα ένα δεύτερο ζευγάρι F-16 πέταξε σε ύψος 1500 ποδών πάνω από τη Ζουράφα. Την βραχονησίδα που βρίσκεται ανατολικά της Σαμοθράκης και σταθερά βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί της βραχονησίδας.

Νωρίτερα η Τουρκία με την NOTAM A4700/16 (στις 11:49 π.μ) είχε σπεύσει να δηλώσει ότι η Ελλάδα με την ΝΟΤΑΜ Α2285/16 που ανήγγειλε (στις 21 Οκτωβρίου) τη διεξαγωγή ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για τις 2-3 Νοεμβρίου παραβιάζει τις υποχρεώσεις της από τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το προσάρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ η Σαμοθράκη (την όποια αναφέρει παρανόμως με την τουρκική ονομασία Semadirek) βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και το νησί και οι ζώνες της, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σενάριο στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι ελληνικές Αρχές απάντησαν στην τουρκική πρόκληση με την ΝΟΤΑΜ Α2308/16 με την οποία χαρακτηρίζουν την τουρκική ΝΟΤΑΜ παραπλανητική και στερούμενη κάθε νομικής βάσης, καθώς δεν υπάρχει όπως επισημαίνεται καμία υποχρέωση από οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη που είναι σε ισχύ για αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκης.

Συγχρόνως καταγγέλλεται η κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής αναφορά της Σαμοθράκης με άλλη ονομασία πέραν της διεθνώς αναγνωρισμένης ονομασίας της. Και επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των γνωστών θέσεων που είναι σε πλήρη ταύτιση με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή όπως παγίως πράττει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και οι ελληνικές Αρχές τελικά κηρύσσουν άκυρη και χωρίς ισχύ την τουρκική ΝΟΤΑΜ

http://mignatiou.com/2016/10/nea-dipli-tourkiki-proklisi-iperptisi-se-inouses-chamiles-dielefsis-se-nisida-zourafa/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: