Κύπρος: Τρία πολιτικά πρόσωπα εκτεθειμένα στα Panama Papers, αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΚΚ




Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Δήμητρα Καλογήρου, αποκάλυψε ότι εντόπισε σύνδεση με τρεις πολιτικά εκτεθειμένους Κύπριους στο πλαίσιο της διερεύνησης των στοιχείων, που περιλαμβάνονται στα «Panama Papers».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, εξηγώντας ότι «έτσι είναι ο διεθνής ορισμός για άτομα, τα οποία μπορεί να διατηρούν θέσεις που έχουν την ευχέρεια μεγαλύτερης πληροφόρησης και δεν είναι κατ’ ανάγκη πρόσωπα της πολιτικής ζωής».

Οι αρμόδιες αρχές έδωσαν σήμερα εξηγήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται αναφορικά με το περιεχόμενο των «Panama Papers», οι οποίες ωστόσο δεν φάνηκε να ικανοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής.

Η κ. Καλογήρου, είπε ότι δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους εποπτευόμενους της ΕΚΚ να ελέγξουν τη σύνδεσή τους με εταιρείες και άτομα των «Panama Papers».

Η ΕΚΚ έχει περισσότερους από 400 εποπτευόμενους εκ των οποίων μόνο 63 έστειλαν στοιχεία για εντοπισμό κάποιας σύνδεσης με τα «Panama Papers» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε να σταλούν ολόκληροι οι φάκελοι των σχετικών υποθέσεων.

Σε πέντε από τις 63 περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαίος ο επιτόπιος έλεγχος καθώς βρέθηκαν πολλαπλές περιπτώσεις σύνδεσης.

Στις 63 περιπτώσεις περιλαμβάνονται ΚΕΠΕΥ και εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών με την ΕΚΚ να εξετάζει τη σύνδεση με 983 πελάτες τους.

Η κ. Καλογήρου πρόσθεσε ότι 61 από αυτούς τους πελάτες αποτελούν ΠΕΠ (πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα), στα οποία περιλαμβάνονται και τρεις Κύπριοι. Από τα 61 ΠΕΠ, εντοπίστηκε ότι 20 έχουν ιστορικό ποινικών και διοικητικών υποθέσεων.

Σε περιπτώσεις 19 οργανισμών ΚΕΠΕΥ εντοπίστηκε σύνδεση με 122 φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τα Panama Papers οι οποίοι ήταν, είτε πελάτες είτε συνεργάτες των ΚΕΠΕΥ. Περίπου 16 εξ αυτών είναι ΠΕΠ ενώ, έξι έχουν ιστορικό ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων.

«Δεν συνεπάγεται ότι όλοι έχουν ύποπτες συναλλαγές, αλλά θα εξεταστεί κατά πόσον έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για αυτές τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου» ξεκαθάρισε η κ. Καλογήρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ζήτησε εκ μέρους της Βουλής, όσο το δυνατό μεγαλύτερο έλεγχο σε όλους και ιδιαίτερα στα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και βοηθός εφόρου φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης σημείωσε ότι μέσα από την ανάλυση των στοιχείων υπήρξε κατάληξη από τις 6.400 εγγραφές εταιρειών, σε 79 κατ’ εξοχήν κυπριακές εταιρείες και 1.050 φυσικά πρόσωπα από τα οποία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 600 και 50 έχουν κριθεί ως υψηλού κινδύνου.

12/10/2016 17:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: