Κύπρος: Προθέρμανση για κατάληξη σε πλαίσιο αφήνοντας για το τέλος «τεχνικές λεπτομέρειες»




Ο επόμενος μεγάλος στόχος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι η επίτευξη Συμφωνίας Αρχών, αφήνοντας για την τελική φάση, πριν τα δημοψηφίσματα, τη συζήτηση των «τεχνικών λεπτομερειών.

Η ε/κ πλευρά χαρακτηρίζει τη συμφωνία αυτή πλαίσιο αρχών ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρεί πως θα συνιστά ενδιάμεση λύση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο, σημείωσε, όπως πληροφορούμαστε, πως πριν υπάρξει συνολικό πακέτο, δεν πρόκειται να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία, ούτε θα την παρουσιάσει ενώπιον των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε εκτενής αναφορά στις «τεχνικές λεπτομέρειες», είναι προφανές πως υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα, που θα μείνουν για το τέλος.

Ο Πρόεδρος υποστήριξε πως η διαδικασία που ακολουθείται είναι σωστή, απαντώντας εν πολλοίς στα όσα ανέφεραν κόμματα της αντιπολίτευσης για τυχόν παγίδες που μπορεί να υπάρξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική πλευρά στο εδαφικό και το κεφάλαιο της ασφάλειας.

Για τη συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, η πλειοψηφία των κομμάτων υπέδειξαν πως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για μετάβαση στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος, έχοντας υπόψη τις τοποθετήσεις αυτές, ενδεχομένως να το θέσει ακόμη και σήμερα στον κ. Ακιντζί, αν και έχει δεσμευθεί έναντί του να μεταβούν εκτός Κύπρου για να συζητήσουν το εδαφικό..

Για την πολυμερή διάσκεψη, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στη συνεδρίαση πως θα συμφωνήσει να συγκληθεί μόνο εάν φθάσουν οι συζητήσεις στο εδαφικό σε ακτίνα συμφωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: