Κίνηση των 53 υπέρ του Σκουρλέτη βαραίνει το κλίμα σε ΣΥΡΙΖΑ: Φρένο στον ανασχηματισμό;

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (Α) στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Βαραίνει το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με την ομάδα των 53 να υψώνουν λάβαρο υπέρ του Πάνου Σκουρλέτη ανατρέποντας τα σχέδια του Μαξίμου ακόμα και τον ανασχηματισμό.

Λίγες ώρες μετά την εκλογής της νέας Πολιτικής Γραμματείας και πριν από την πρώτη συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα οι «53+» δεν απέφυγαν να «χτυπήσουν», ρίχνοντας προειδοποιητικά βέλη προς το Μέγαρο Μαξίμου και υπογραμμίζοντας ότι η «κοινότητά» τους τάσσεται υπέρ του Πάνου Σκουρλέτη στην κόντρα του για τις ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως της ΔΕΗ. Με παρέμβασή τους στην ιστοσελίδα της τάσης τόνισαν την ανάγκη «να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα», επισημαίνοντας:

«Η επιτυχία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Πάνο Σκουρλέτη όσον αφορά τη διατήρηση του Δημόσιου Ελέγχου των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι κεντρικής σημασίας στην όλη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των “πρόθυμων” εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Τα Δίκτυα Μεταφοράς δεν είναι άλλο ένα πάγιο μεταξύ άλλων. Είναι η βασική υποδομή πάνω στην οποία μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει ένας από τους πλέον κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας».

Βαρύ κλίμα

Εγκυρότατες πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ και της συναδέλφου Φώφης Γιωτάκη, αναφέρουν ότι το κλίμα έχει βαρύνει επιπλέον στην κυβερνητική πυραμίδα, καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν κατ’ αρχάς ότι η στάση του υπουργού και κορυφαίου στελέχους δείχνει ότι προηγείται ειλημμένη απόφαση σύγκρουσης. Αυτό όμως δεν «υπαγορεύει» αλλαγή στο πλάνο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στον κυβερνητικό ανασχηματισμό, δίνοντας παράλληλα τη σκυτάλη της συναπόφασης στο Πολιτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, σήμερα το απόγευμα.

Χθες, εν τω μεταξύ, στην πρεμιέρα του Πολιτικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός έθιξε κυρίως δύο ζητήματα, τα της διαπραγμάτευσης και της πορείας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Έχουμε μπροστά μας το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και το μέτωπο με τη διαπλοκή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Οι μάχες είναι δύσκολες, αλλά και στις δύο προσερχόμαστε με τη δύναμη που μας δίνει η πεποίθηση ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον. Τις επόμενες ημέρες η Νέα Δημοκρατία και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, διαβλέποντας ότι ακολουθούν δύσκολες μέρες για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μάλιστα, συνεχίζοντας την περιγραφή του σκηνικού σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από τον λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».

Για τους γνωρίζοντες οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού παραπέμπουν στο «αξίωμα» ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία που είχε εξαρχής για τις τηλεοπτικές άδειες, ανοίγοντας «πόλεμο» με όλους όσοι επιχειρούν να προκαλέσουν κύματα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με αφορμή την όποια απόφαση των ανώτατων δικαστών. Στο στόχαστρο του Μαξίμου βρίσκεται κατ’ αρχάς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «καραδοκεί για να βρει ?πάτημα? και να δημιουργήσει πολιτική θύελλα».

Το δεύτερο «καυτό» θέμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τους Ευρωπαίους κορυφαίους παράγοντες έγιναν σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα – ωστόσο ο «μαραθώνιος» της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο και το κρίσιμο Eurogroup, όπου θα δοθεί σήμα από τους δανειστές για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες αισιόδοξες ή απαισιόδοξες προβλέψεις μπορεί να καταγραφούν την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους διά των θεσμών στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι οι θεσμοί θα κρατήσουν σκληρή στάση τόσο για τα δημοσιονομικά όσο και για τα εργασιακά ανοιχτά ζητήματα.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal