Ιστορικό πολιτικό προηγούμενο δημιουργούν οι ισχυρισμοί Τραμπ για στημένες εκλογές στις ΗΠΑ




Οι ισχυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ περί στημένης εκλογικής διαδικασίας, αποτελούν ίσως την πιο παράδοξη εξέλιξη σε μια προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από την αποκαθήλωση των παραδοσιακών σταθερών της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ, σχολιάζει το CNN.

Ο Τραμπ δεν είναι σίγουρα ο πρώτος προεδρικός υποψήφιος που αισθάνεται ότι κάποιες σατανικές δυνάμεις εμποδίζουν την εκλογή του στο Λευκό Οίκο, στις 8 Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, η νομιμότητα του τρόπου διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έχει αμφισβητηθεί, συνήθως μετά την καταμέτρηση των ψήφων και συνοδεύεται από καταγγελίες εκλογικής νοθείας, όπως, η καταμέτρηση των ψήφων ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Τραμπ, τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, και ενώ έχει αρχίσει και διεξάγεται η πρόωρη ψηφοφορία ή η ψηφοφορία δια επιστολών, δημιουργούν ιστορικό πολιτικό προηγούμενο. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος καταγγέλλει ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει στραφεί εναντίον του από ένα φοβισμένο πολιτικό σύστημα.

Οι αναλυτές των εκλογών επισημαίνουν ότι οι προεκλογικές αντιδράσεις του Τραμπ προδιαγράφουν τη σφοδρότητα της αντίδρασης του ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας στην περίπτωση που είναι ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα επισφραγίζοντας την πιο “αναρχική” εκλογική διαδικασία στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Βεβαίως, μία τέτοια στάση θα φέρει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο σε πολιτική τροχιά ευθείας σύγκρουσης, τόσο με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, όσο και με τον ηγετικό πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Πενς δήλωσε την Κυριακή ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, θα σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

“Να θυμάστε ότι συμμετέχουμε σε μία στημένη εκλογική διαδικασία,” δήλωσε ο Τραμπ προχθές το βράδυ, για να συνεχίσει: “Επιδιώκουν την εκλογική νοθεία, ακόμη και μέσα στα εκλογικά τμήματα, καθώς πολλές πόλεις είναι διεφθαρμένες και η εκλογική νοθεία, είναι συνηθισμένη.”

Οι ισχυρισμοί του είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν μακρόχρονη ζημιά στην αξιοπιστία του πολιτικού και εκλογικού συστήματος στις ΗΠΑ, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές και εκλογολόγοι. “Το πιο σημαντικό πράγμα στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα είναι ότι οι νικητές κερδίζουν και οι χαμένοι χάνουν. Είναι εξίσου σημαντικό οι λογικοί άνθρωποι που υποστήριξαν αυτόν που έχασε να αναγνωρίζουν ότι ο νικητής κέρδισε,” εξηγεί ο Μαρκ Μπρέιντεν, πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος στην Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, ένας από τους αντιπάλους του Τραμπ στους προκριματικούς κύκλους για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι η εκλογική διαδικασία είναι “στημένη.” “Η εκλογική διαδικασία δεν είναι στημένη,” δήλωσε ο Ρούμπιο, Γερουσιαστής από τη Φλόριντα, που επιδιώκει την επανεκλογή του στην εκλογική του περιφέρεια, σε συζήτηση με τον αντίπαλό του από το Δημοκρατικό Κόμμα Πάτρικ Μέρφι. “Δεν υπάρχουν αποδείξεις πίσω από τους ισχυρισμούς. Οπότε, αυτό δε θα πρέπει να συνεχίσει να λέγεται,” τόνισε ο Ρούμπιο.

19/10/2016 10:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: