Ισχυρή επίθεση των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή της Μοσούλης




Κούρδοι μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον πολλών χωριών που βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη Μοσούλη, κατά την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις και τον διεθνή συνασπισμό.

Κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς διάσκεψης που διοργανώθηκε στο Παρίσι και ήταν αφιερωμένη στη Μοσούλη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι διαβεβαίωσε μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται «πιο γρήγορα από το αναμενόμενο» προς τη Μοσούλη.

Η διάσκεψη αυτή, στην οποία προήδρευσαν από κοινού Γαλλία και Ιράκ, είχε στόχο να προετοιμάσει το πολιτικό μέλλον της πόλης όπου βρίσκονται παγιδευμένοι 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι, γεγονός που προκαλεί φόβους για ευρεία ανθρωπιστική κρίση, αλλά και μαζική έξοδο των πολιτών.

Βασικός στόχος της τελευταίας κουρδικής προέλασης είναι η πόλη Μπασίκα, βορειοανατολικά της Μοσούλης.

«Στόχος είναι να εκκαθαρίσουμε από τους ισλαμιστές έναν αριθμό χωριών στα περίχωρα (της Μοσούλης) και να διασφαλίσουμε τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών ώστε να περιορίσουμε τις κινήσεις του ΙΚ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά.

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, προελαύνουν επίσης προς τη Μοσούλη από τα ανατολικά και τα νότια.

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν χθες την χριστιανική πόλη Μπαρτάλα, την οποία έλεγχαν οι τζιχαντιστές από το 2014. Την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές σε αυτή την πόλη προέβαλαν μεγάλη αντίσταση.

Το ΙΚ, ακολουθώντας τη συνηθισμένη προπαγανδιστική πολιτική του, δημοσιοποίησε χθες ένα βίντεο που δείχνει δύο άνδρες, τους οποίους παρουσίασε ως Κούρδους μαχητές, κρεμασμένους από μια γέφυρα στο κέντρο της Μοσούλης.

Νότια της πόλης, οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την κοιλάδα του Τίγρη και συναντούν αμάχους που έχουν τραπεί σε φυγή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στη Μοσούλη ενδέχεται να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν εξαιτίας των μαχών.

Παρά τη γρήγορη προέλασή τους οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Προς το παρόν «οι στρατιωτικές δραστηριότητες επικεντρώνονται σε περιοχές με λίγους κατοίκους και δεν έχουμε καταγράψει μαζική έξοδο αμάχων», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Στίβεν Ο’ Μπρίεν.

21/10/2016 11:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Μοσούλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: