Υποδείξεις με το γάντι από ΗΠΑ για Κύπρο: Ευνοούν τουρκική πρόταση για στρατιωτική βάση




Οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν το θέμα της ασφάλειας να «έκλεινε» με την τουρκική θέση για συγκρότηση μιας βάσης, στην οποία θα σταθμεύουν τα στρατεύματα της Τουρκίας στην Κύπρο.

Αυτό αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, που παραπέμπουν και στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε την τουρκική θέση για την ασφάλεια, που προβλέπει εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί και ζήτησε από τον Πρόεδρο να την αξιολογήσει και να αποφασίσει. Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, στον Πρόεδρο πως «είναι θέμα δικό σου να αποφασίσεις εάν θα αποδεχθείς ή όχι την πρόταση».

Ωστόσο, από πλευράς Λευκωσίας και Αθήνας, η παρέμβαση του Αντιπροέδρου Μπάιντεν θεωρήθηκε ως υπόδειξη με το γάντι για να γίνει αποδεκτή η πρόταση των Τούρκων. Και αυτό διαφάνηκε και μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε. Η Λευκωσία έχει απορρίψει την τουρκική πρόταση καθώς όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους.

Είναι προφανές και από τη συνάντηση Αναστασιάδη- Μπάιντεν, ότι οι Αμερικανοί θέλουν, παρά τις επιφυλάξεις και την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν, να ικανοποιήσουν την Άγκυρα και το Κυπριακό ενδεχομένως να προσφέρεται. Κι αυτό γιατί έχουν πολλά ανοικτά θέματα μαζί τους Τούρκους.

Στο μεταξύ, ενόψει του νέου γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων που αρχίζει αυτή την εβδομάδα, Αθήνα και Λευκωσία έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε νέες παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο για το θέμα της ασφάλειας. Το θέμα συζητήθηκε από ελλαδικής πλευράς σε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκε σχέδιο δράσης.

Σε ό,τι αφορά τις μέχρι σήμερα συνομιλίες, στο θέμα της ασφάλειας, η ε/κ πλευρά παραπέμπει σε εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας και υιοθέτηση του Κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη. Η τ/κ πλευρά δηλώνει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά μόνο στην Τουρκία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: