«Εικόνες της απελευθέρωσης της Ευρώπης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος




Με κινηματογραφικές «Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη» συμμετέχει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην διοργάνωση «Η Αθήνα Ελεύθερη» και στην καθιέρωσή της, ως ένα σημαντικό θεσμό για την Αθήνα και τους κατοίκους της.

Από τις 24 έως 26 Οκτωβρίου η ελληνική ιστορία της περιόδου 1941 – 1944 και ιδιαίτερα του τέλους του πολέμου και της απελευθέρωσης της Ευρώπης από το ναζισμό θα συνδεθεί κινηματογραφικά με τον ευρωπαϊκό της περίγυρο, μέσα από έξι ταινίες και μία ελληνική μυθοπλασίας αρχειακό υλικό, ντοκιμαντέρ και αποσπάσματα από το νέο ντοκιμαντέρ «Μνήμες» με σπάνιο υλικό από το αρχείο του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκου Καβουκίδη.

Το πανόραμα της Ταινιοθήκης για την Απελευθέρωση, εκτός από κλασικές και νεότερες ταινίες για το Βερολίνο, την Βαρσοβία, την Πράγα, την Αθήνα και γενικά την ευρωπαϊκή ήπειρο, πλαισιώνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο Κατοχής 1941 – 1943». Πρόκειται για το ημερολόγιο της Ειρήνης Ζαχαρία η οποία κατέγραφε τις εμπειρίες της από την Κατοχή. Το βιβλίο (εκδ. Εύμαρος) θα παρουσιάσει στις 24/10 ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, που έγραψε την εισαγωγή της έκδοσης και ο αδερφός της συγγραφέως, ο σημαντικός σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας.

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν, σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες οι ταινίες Παϊζά (1946, Ρ. Ροσελίνι), σπονδυλωτή ταινία της ροσελινικής «τριλογίας του πολέμου» -την οποία θα προλογίσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική γραμματέας ΔΣ της ΤΤΕ Μαρία Κομνηνού, και Γερμανία, ώρα μηδέν (1948, P. Ροσελίνι). Επίσης, η ταινία Το σιωπηλό οδόφραγμα (1949, Ότακαρ Βάβρα), όπως και η σπάνια προβεβλημένη ελληνική ταινία Ο τελευταίος αιχμάλωτος (1970, Α. Γεωργιάδης) «μια διαφορετική ματιά στο τέλος του πολέμου», σύμφωνα με τον ιστορικό και κριτικό κινηματογράφου Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, που θα προλογίσει την ταινία.

Τέλος, η εκδήλωση αποτίει φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα με την προβολή της ταινίας του Κανάλ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: