Η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου…λόγω Ερντογάν




Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα και της διαγραφόμενης πρωτοφανούς συγκέντρωσης εξουσίας στον Πρόεδρό της, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα το πρωί 0,6% στο επίπεδο των 3,1023 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες 6% από την αρχή του έτους.

Η πτώση της λίρας σημειώθηκε μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προωθήσει τα μακροχρόνια σχέδια για τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος, ώστε να ενισχυθεί η θέση του Προέδρου, ο οποίος είχε παραδοσιακά τυπικό ρόλο στην τουρκική πολιτική.

Η πολιτική αναταραχή και η ανησυχία για την ασφάλεια οδήγησαν σε μεγάλη πτώση των τουριστικών εσόδων της χώρας το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο 3% από 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Το αξιόχρεο της Τουρκίας έχει υποβαθμισθεί σε μη επενδυτική κατηγορία (junk) από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν. Στην πιο πρόσφατη απόφασή του, ο Moody’s τόνισε τις «μεγάλες» ανάγκες της χώρας για εξωτερική χρηματοδότηση και την εξασθένηση της θεσμικής της ισχύος ως αιτίες ανησυχίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: