Η ταινία “Μεταξύ Βυζαντίου και και Βενετίας : Επτανησιακή Σχολή ” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος




Η δεύτερη ταινία του Αλέξανδρου Ποταμιάνου με θέματα πολιτισμού του επτανησιακού χώρου θα προβληθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στις 10:45 στην τανιοθήκη της Ελλάδος στα πλαίσια της 10ης Διεθνούς  Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας.

.Ο Αλέξανδρος Ποταμιάνος γεννήθηκε το 1986. Σπούδασε Νομική και Θεωρία του Κινηματογράφου στο ULB (Βρυξέλλες), σκηνοθεσία στην Cinecittà, σενάριο και θεατρολογία στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου (Βέλγιο).
Από το 2010 συνεργάζεται με διεθνής κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει γυρίσει 3 μικρού μήκους ταινίες, 3 ντοκιμαντέρ και γράφει σενάρια μεγάλου μήκους.

Η ταινία αναζητά τις ρίζες της Επτανησιακής Σχολής στην ανάπτυξη της κρητικής παράδοσης μετά την πτώση του Βυζαντίου στους σταυροφόρους το 1204 και τις επιρροές που δέχτηκαν τα Ιόνια νησιά από την “Γαληνοτάτη Δημοκρατία” της Βενετίας, η οποία διαδέχθηκε την βυζαντινή κυριαρχία.

Σε μια διαδρομή από την Κρήτη μέχρι την Βενετία, με ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιόνια νησιά , αναδεικνύονται οι ιδιομορφίες της υβριδικής τεχνικής των Θεοδώρου Πουλάκη, Γεωργίου Κλόντζα, Εμμανουήλ Τζάνε, Ηλία Μόσχου, κλπ., οι διαφορές μεταξύ “μάνρας greca” και “μανιέρας latina”, και τεκμηριώνεται η επίδραση της φλαμανδικής χαλκογραφίας στην Επτανησιακή ζωγραφική.

Τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Επτανήσων και η επιμονή στην ταυτότητά τους, προβάλλονται στο φόντο της Βυζαντινής κληρονομιάς, της Βενετσιάνικης επιρροής και των συγκρούσεων της “Πέραν των Άλπεων” θρησκευτικής Μεταρρύθμισης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: