Η Κομισιόν ζητά εκπλήρωση κριτηρίων για βίζα Tουρκίας έναντι όλων των μελών της ΕΕ




Η Κομισιόν ζητά εκπλήρωση των τουρκικών κριτηρίων για τη βίζα έναντι όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών της ΕΕ, κατά την πρόσφατη έκθεσή της η οποία παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, διευκρινίζει η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μινα Αντρέεβα.

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα της διαφορετικής ερμηνείας επί της εκπλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων πολιτών, η Μίνα Αντρέεβα επεσήμανε ότι “η εκπλήρωσή των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών είναι απαράβατη προϋπόθεση για την εκπλήρωσή τους” και αυτό ακριβώς καταγράφουν οι πρόσφατες, τρεις εκθέσεις συμμόρφωσης που συνέταξε η Κομισιόν και υπέβαλε στο Συμβούλιο των Υπουργών. Η Μίνα Αντρέεβα ήταν κατηγορηματική πως η εφαρμογή erga omnes δεν μπορεί να μην ισχύσει για την εκπλήρωση των κριτηρίων και μάλιστα οι κοινοτικές υπηρεσίες το εξετάζουν αυτό λεπτομερώς.

Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για το θέμα της δικαστικής συνεργασίας με την Κύπρο, η αρμόδια εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί το συγκεκριμένο κριτήριο εκπληρωμένο από πλευράς Τουρκίας. Σημείωσε δε ότι συνολικά τα κριτήρια που η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει είναι 7 και πως η Κομισιόν έχει εισηγηθεί στο Συμβούλιο την άρση της Visa, μόνο όταν όλα τα κριτήρια εκπληρωθούν και πως πλέον το ζήτημα είναι στα χέρια των κρατών μελών (όπου απαιτείται ομοφωνία).

Το θέμα είχε θέσει και ο Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Τρίτης στο Λουξεμβούργο, δηλώνοντας απερίφραστα την αντίθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τέτοιου είδους παρεκκλίσεις. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η Κομισιόν συντάσσεται πλήρως και ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: