Η κατρακύλα του Τραμπ: Μήπως έχει σταματήσει να προσπαθεί για να κερδίσει τις εκλογές




Του Charles M. Blow
Aρθρο στους Τάιμς της Νέας Υόρκης

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στην ουσία σταματήσει να προσπαθεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές σύμφωνα με όλες τις συμβατικές μεθόδους μέτρησης και αντίθετα στοιβάζει ξύλα στην πυρά της κηδείας με ζωηρή προσμονή να βάλει φωτιά σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν αληθείς.

Κάτι επικίνδυνο πλανάται στον αέρα που περιβάλλει την προεκλογική εκστρατεία, ένας επιθετικός φαταλισμός που προαναγγέλλει ένας άνθρωπος πεπεισμένος ότι το τέλος πλησιάζει και στρέφει τον θυμό του προς οποιονδήποτε βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα. Καθώς το μονοπάτι του θριάμβου του στενεύει, η απόγνωσή του γίνεται εμφανέστερη. Την περασμένη εβδομάδα μια σειρά γυναικών βγήκε και κατηγόρησε τον Τραμπ για διάφορες μορφές σεξουαλικών επιθέσεων, κακοποίησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς. Η απάντηση του Τραμπ χαρακτηρίστηκε από έλλειψη χάρης και αξιοπρέπειας, για να μην αναφέρουμε την έλλειψη μεταμέλειας ή ενσυναίσθησης, μια απάντηση που ταιριάζει με τον ίδιο τον άνδρα.

Αντίθετα ξαναπόνταρε στον σεξισμό. Η αντίδρασή του στις κατηγορίες ήταν τρομερά ανώριμη. Κορόιδεψε, παραπονέθηκε, επέπληξε, κλάφτηκε και υποτίμησε. Είναι σαν ο άνθρωπος αυτός να έχει αναλάβει την αποστολή να επιδείξει στους ψηφοφόρους το εντυπωσιακό μέγεθος της κοινωνικής του χυδαιότητας και της συναισθηματικής του κενότητας. Εχει πουληθεί με όλους τους τρόπους για να δώσει μια εικόνα προεδρικότητας και έχει ενσωματώσει αυτό που φαίνεται να του είναι το πιο φυσικό: Να δρα όπως ένα γουρούνι…

Ο Τραμπ μοιάζει σαν ένας τρελός από τους Mad Men. Είναι αξιολύπητος. Ομως κατά έναν τρόπο ο Τραμπ είναι αυθεντικό προϊόν της Αμερικής. Η Αμερική έχει τη συνήθεια να βλέπει ρομαντικά τον πλέιμποϊ και τον καουμπόη. Ο Τραμπ είναι στην ουσία η λογική προέκταση του τοξικού ανδρισμού και του περιρρέοντος μισογυνισμού. Είναι η λογική προέκταση του ρατσισμού, της λατρείας του πλούτου, του αντιδιανοουμενισμού.

Ο Τραμπ είναι η λογική προέκταση της Αμερικής. Ο Τραμπ μεταβάλλει την αμερικανική πολιτική ριζικά, την κάνει άξεστη, τη διαφθείρει. Και η Αμερική, ιδιαίτερα η συντηρητική Αμερική, μόνο τον εαυτό της μπορεί να κατηγορήσει γι’ αυτό. Οι Ρεπουμπλικάνοι έσπειραν μισαλλοδοξία και υπό τη σκιά της ξεπετάχτηκε ο Τραμπ σαν τοξικός μύκητας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: